Skip to content

Tanulmány a felszámolási eljárásokról

Tanulmány a felszámolási eljárásokról

Többszáz milliárd forintos kárt okoz a magyar gazdaságnak a felszámolási eljárásokban a korrupció és a rossz szabályozása 

Ma mutatta be a Transparency International Magyarország a felszámolási eljárásokban tapasztalható korrupcióról szóló tanulmányát.

Évi 3-500 milliárd forint vész el a felszámolási eljárásokban, többek között amiatt, mert a jogszabályi hiányosságok lehetővé teszik, hogy az adós olyan felszámolót kapjon, aki nem a hitelezők, hanem kizárólag az adós vállalkozás tulajdonosának érdekeit tartja szem előtt.  Lehetőséget biztosít egészséges, fizetőképes vállalkozások eszközeinek felszámolás címén történő megszerzésére. A jogszabály nem biztosít átláthatóságot az eljárás egyes lépéseiben. Nem ösztönzi semmi a felszámolókat arra, hogy hatékonyan folytassák le az eljárást, úgy, hogy a hitelezői igényeket kielégítsék. Nincs működő eljárás a fizetésképtelenné vált vállalkozások megmentésére, így a munkahelyek megtartására.

A bedőlt cégek vezetői nem számonkérhetőek. A jelen rendszerben a felszámolók munkájának minősége nem mérhető, így valódi felelősséggel nem tartoznak a felszámolások szakmai színvonaláért.

 A felszámolás még a legfejlettebb piacgazdaságokban is problémákkal terhes és komoly társadalmi veszteségekkel jár. Magyarországon azonban a helyzet – ebben nemzetközi vizsgálatok és az üzleti élet résztvevői is egyetértenek – katasztrofális. A hazai felszámolási szabályozás és gyakorlat súlyos károkat okoz: nemcsak az állam SZJA bevételének 30%-át kitevő összeg vész el, hanem munkahelyek tízezrei is. Igen tetemesek a másodlagos károk is: a hitelezés akadályozása, a becsületes vállalkozók elriasztása vagy tönkretevése; a szervezett bűnözés és a politikai korrupció finanszírozása felmérhetetlen teher.

A Transparency International a tanulmányban ajánlásokat is tett, négy téma köré csoportosítva: egyértelműség, átláthatóság, ösztönzés és számonkérhetőség, melyeket a szakmai közönség és a szabályozó szervek figyelmébe ajánlott a mai bemutatón.

A korrupcióellenes szervezet számos nyilvánvaló hiányosság azonnali kezelése mellett feltétlenül szükségesnek tart egy mélyebb, részletesebb intézményi átalakítást valamint a jogi szabályozás teljes megújítását.

Kapcsolódó hírek

Útmutató vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására A Transparency International nemzetközi irányelvei, valamint magyar vállalatvezetőkkel készített...
×