Skip to content

Találkozó a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről

Találkozó a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről

Jövő héten a Transparency International Magyarország kezdeményezésére várhatóan közös politikai nyilatkozatot fogad el az öt parlamenti frakció és a képviselőcsoporttal nem rendelkező Demokratikus Koalíció a párt-és kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről – jelentette be a csütörtöki találkozó után Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója.

A TI a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételének alapelveiről kezdeményezett találkozót, amelyen a Fideszt és a KDNP-t Lázár János Fidesz-frakcióvezető, az MSZP-t Tóbiás József frakcióigazgató, a Jobbikot Schön Péter, gazdasági igazgató, az LMP-t Karácsony Gergő frakcióvezető-helyettes képviselte, míg a parlamenti frakcióval nem rendelkező, az MSZP-ből kivált független képviselőket tömörítő Demokratikus Koalíciót, Varju László képviselte.

A találkozó után a korrupció ellenes szervezet ügyvezető igazgatója bejelentette: a pártok képviselői megegyeztek abban, hogy jövő héten szerdán újabb találkozót tartanak, amelyen kisebb módosításokkal elfogadják a TI által megfogalmazott közös politikai nyilatkozatot a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételéről.

A TI által előkészített nyilatkozat hat pontban foglalja össze a pártok működésének, valamint az országgyűlési, önkormányzati, Európai Parlamenti és népszavazási kampányok átláthatóságának alapelveit, amelyek nyomán az Országgyűlés törvényt alkotna. A nyilatkozatban többek között szerepel a nyilvános kampányszámla intézménye, a médiamegjelentések kiadásainak nyilvánossága, a kormányzati és önkormányzati korteskedés tilalma, az Állami Számvevőszék felügyeleti szerepe, valamint az is, hogy a pártokat minimális állami források mellett ösztönözni kell arra, hogy magánszemélyektől támogatást gyűjtsenek és lehetővé kell tenni, hogy magántulajdonú gazdasági társaságok támogatást nyújthassanak nekik, de meg kell akadályozni, hogy gazdasági érdekcsoportoknak kiszolgáltatottá váljanak.

Alexa Noémi a kisebb módosításokra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a találkozón nem volt egyetértés például abban, hogy kell-e kampányszámla vagy sem, valamint nagy vita volt arról, hogy magántársaságok, gazdasági társaságok támogathassanak-e pártokat. Emellett pontosítások hangzottak el a találkozón arra vonatkozóan is, hogy ne csak a pártok, hanem a jelöltek, illetve a kapcsolódó civil szervezetek pénzügyei is legyenek nyilvánosak – tette hozzá.

Földes Ádám, a TI jogi igazgatója közölte: a hat pont részleteit jövő szerdáig egyeztetik a pártok a TI közreműködésével. Szerinte a politikai nyilatkozat lehet a „nulladik lépés” ahhoz, hogy átlátható párt- és kampányfinanszírozás valósuljon meg Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy a tavaszi ülésszak végéig sikerül a jogalkotást véghez vinni, azonban jelezte, hogy erre konkrét ígéretet nem kaptak a pártoktól.

Az átláthatóság megteremtése a cél

Alexa Noémi közölte azt is, a csütörtöki találkozón abban is megegyeztek, hogy mielőtt a parlament elé kerülne a törvényjavaslat, a TI vállalja az egyeztetések szervezését hogy minden párt részt tudjon venni ezeken. Mint mondta, amíg a TI azt látja a pártok részéről, hogy az átláthatóság megteremtése a cél, addig részt vesznek az egyeztetéseken és koordinálják is azokat.

Március elején Lázár János a Fidesz frakcióvezetője is kezdeményezett ötpártit a párttörvényről, a pártfinanszírozási törvényről, a választási eljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről és az MSZP által benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslatról.

Újra meghívják az MSZP-t és az LMP-t

Az első fordulót március 12-én tartották, a másodikat pedig március 26-án, de mindkettőn csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik vett részt, MSZP és az LMP nem képviseltette magát. Az LMP azért nem ment el az egyeztetésre, mert véleményük szerint a kormányoldal több intézkedése névlegessé tette a parlamenti munkát, az MSZP pedig az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek visszavonását szabta részvételének feltételül.

Lázár János ennek ellenére azt közölte, hogy április 10-ére, a következő egyeztetési fordulóra is meghívja a két ellenzéki képviselőcsoportot. A Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoporttal nem rendelkező DK-t nem hívta meg, ám Varju László korábban jelezte: frakciójuk megalakulása után is csak akkor vennének részt hasonló megbeszéléseken, ha a Fidesz-KDNP visszavonná a január 1-je óta hatályos alkotmányt.

Kapcsolódó hírek

A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
×