Skip to content

Svájci Cégek A Korrupció Ellen – Workshop Zürichben

Svájci Cégek A Korrupció Ellen – Workshop Zürichben

A Transparency International Magyarország múlt héten a svájci TI vendége volt Zürichben, ahol Papp Krisztina, a TI Magyarország üzleti programok képviselője svájci vállalatok részére tartott előadást a magyarországi korrupciós helyzetről és az üzleti szektort érintő etikai és versenyjogi kihívásokról.

A svájci TI nem először szervezett vállalatoknak szemináriumot üzleti etika, korrupció elleni küzdelem témakörben. Az idei szeminárium fókusza azoknak a korrupciós kockázatoknak a tárgyalása volt, amelyek elsősorban a svájci kis és középvállalatokat, azon belül is a Közép-Kelet Európai régióban is működő KKV-kat érinti.

A TI Magyarország mellett előadást tartott Jean-Pierre Méan, a TI Switzerland elnöke, a State Secretariat for Economic Affairs (SECO), a HTW Chur Egyetem és a Siemens képviselői is. A konferencián a TI Magyarország képviselője beszámolt az üzleti szektort érintő kutatásaink eredményeiről valamint az üzleti etika fejlesztését szolgáló legújabb eszközeinkről és kezdeményezéseinkről.

A mintegy 30 résztvevőt az általános üzleti etikai és versenyjogi jogszabályoknak, valamint a nemzetközi szabályozásnak történő megfelelésen túl a visszaélések gyakorlati kezelési módjai, a lehetséges bejelentések és az azok kezelésében eljáró intézmények érdekelték. Papp Krisztina beszámolt a TI Magyarország által működtetett korrupciós bejelentő vonallal kapcsolatos tapasztalatokról, de kitért arra is, hogy vállalatok megbízásából is vállaljuk független korrupciós bejelentő vonal üzemeltetését.

Tanulságos volt, hogy egy olyan országban működő vállalatok is, mely a CPI szerint alacsony korrupciós kockázatúnak számít (Svájc 2012-ben a 6. helyen volt 86 pontszámmal, Magyarország pedig a 62. helyet foglalta el 46 pontszámmal) nagy hangsúlyt helyeznek a korrupció megelőzésére és odafigyelnek az üzleti etika szabályainak betartására.

Kapcsolódó hírek

Útmutató vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására A Transparency International nemzetközi irányelvei, valamint magyar vállalatvezetőkkel készített...
×