Skip to content

Sikeres fellépés a korrupció ellen

Sikeres fellépés a korrupció ellen

A Transparency International Magyarország (TI) évek óta működteti a korrupcióellenes jogsegélyszolgálatot. A merj tenni! jogsegélyszolgálat honlapján bárki bejelentheti, ha korrupció gyanúját észleli, ha arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt vagy vesztegessen meg valakit. Közszolgák, kormánytisztviselők, politikusok hatalommal való visszaélésére, vagy akár a közérdekű adatok eltitkolására vonatkozó jelzésekkel is lehet fordulni a TI-hoz. Aki a korrupció elleni civil szervezet segítségét kéri, számíthat arra, hogy az adatait, a nevét bizalmasan kezelik. Ha úgy látja jónak az ügyfél, akár el is hallgathatja a nevét, vagy megadhat kitalált nevet is.

A TI segítséget nyújt abban, hogy a korrupció gyanúját a hatóságok hatékonyan és gyorsan kivizsgálják. Ingyenesen dolgozó szakértő ügyvédek állnak a bejelentők rendelkezésére, akik tanácsokat adnak, segítséget nyújtanak a  feljelentés megtételében. Ha közpénz felhasználására vonatkozó közérdekű adatokat kell beszerezni, a TI biztosítja, hogy az ügyvédek ingyen lássák el az adatkérő perbeli képviseletét. A merj tenni! jogsegélyszolgálat hatékonyságát az is növeli, hogy a TI és a rendőrség kapcsolatát évek óta jól bejáratott együttműködési megállapodás szabályozza.

Egy sikeres példa: február 21-én egy fiatalember – nevezzük őt Becsületes Polgárnak – telefonon kért segítséget a Transparency Internationaltől. Becsületes Polgár elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. Becsületes Polgár azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban.

A TI így segített neki:

Mivel már alig félóra volt hátra addig az időpontig, amikor a pénzt az oktatónak át kellett volna adnia, először is tisztáztuk, hogy ennyi idő alatt nem lehet mozgásba hozni a rendőrséget. Ezért javasoltuk Becsületes Polgárnak, hogy halassza el az átadás idejét, mondja az oktatónak, hogy még nem tudta összeszedni a pénzt. Ezután tisztáztuk, hogy Kispesten lenne az átadás. Felhívtuk a kispesti rendőrséget és nagy megelégedésünkre az ügyeletes tiszt remekelt. Megadtuk Becsületes Polgár adatait és megbeszéltük: ha bemegy a rendőrségre, elmondja a történteket, az átadáskor a rendőrök elfogják a korrupt oktatót.

Visszahívtuk a Becsületes Polgárt, közöltük vele a jó hírt és elmondtuk, miféle izgalmakra számíthat. Például betechnikázhatják – ez azt jelenti, hogy mikrofont és hangrögzítőt erősítenek rá – és így a rendőrség felveszi az oktató és a közte zajló beszélgetést. Vagy az átadásra kerülő pénzt speciális anyaggal jelölik meg, hogy látni lehessen, ki nyúlt hozzá. Így az, aki átveszi a kenőpénzt, nem tagadhatja le, hogy megvesztegették.

Innentől a rendőrségre bíztuk Becsületes Polgárt és nem csalódtunk, mert a rendőrök profik voltak. A végén nem kellett se technika, se különleges jelölés a pénzre. Csak felírták azoknak a bankjegyeknek a sorszámát, amelyeket Becsületes Polgár átadott az oktatónak. És amikor az oktató a pénzt átvette, a nyomozók lecsaptak. Mindez másnap, február 22-én történt, a rajtütést videofelvétel is megörökítette. A végén Becsületes Polgár visszakapta a pénzét is.

A TI és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás megújítása éppen most folyik. Az a célunk, hogy minden, a TI jogsegélyszolgálatára bejelentett korrupciós ügyben ilyen hatékonyan tudjunk segítséget adni a polgároknak. Ezért a rendőrséggel még szorosabb együttműködésre törekszünk, hogy az, ami már eddig is jól működött, a jövőben még tökéletesebb legyen.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

Tisztelt Bejelentő! Köszönjük, hogy hozzánk fordult, és bizalmával tüntette ki a Transparency International Magyarországot!...
×