Skip to content

Megsértette-e a szakmai felsővezetőkre vonatkozó etikai előírásokat a fiatalokért felelős helyettes államtitkár?

Megsértette-e a szakmai felsővezetőkre vonatkozó etikai előírásokat a fiatalokért felelős helyettes államtitkár?

A Gulyás Gergelynek megküldött levelünkben arról érdeklődtünk a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy vajon Rácz Zsófia a rá vonatkozó etikai szabályokkal ellentétesen cselekedett-e akkor, amikor egy olyan nyilvános kép jelent meg a helyettes államtitkárról a közösségi médiában és a sajtóban, amelyen az Orbán Viktor melletti szavazásra buzdító sapka látható róla.

A Transparency International (TI) Magyarország szerint a kormányzati tisztségek betöltését szabályozó 2018-as törvény alapján egyértelmű, hogy Rácz Zsófia a helyettes államtitkári minőségében szakmai, tehát kifejezetten nem politikai felsővezetőnek számít. A Magyar Kormánytisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexének előírásai szerint a kormányzati tisztségviselők kötelesek tartózkodni minden olyan tevékenységtől vagy állásfoglalástól, amely kétséget ébreszthetne részrehajlástól mentes és etikus munkavégzésük iránt. A kifejezetten pártpolitikai megnyilvánulások egyértelműen tilalom alá esnek.

A TI Magyarország szerint azonban Rácz Zsófia a ruhadarab viseléséről készült képek nyilvánosságra hozatalával megsértette a pártatlanságról és a politikamentességről szóló etikai előírásokat. Ennek okán levélben fordultunk a fiatalokért felelős helyettes államtitkár feletteséhez, Gulyás Gergelyhez hogy megtudjuk, lesz-e következménye Hivatásetikai Kódexben foglalt előírásaival egyértelműen szembe menő cselekedetnek.

(Kiemelt kép forrása: Az OV ’22 Facebook oldala)

Címkék: Hivatásetika

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×