Skip to content

A kampányköltések vizsgálatára kérjük az ÁSZ-t

A kampányköltések vizsgálatára kérjük az ÁSZ-t

Rekordösszegű, több, mint 3 milliárd forintos büntetést szabna ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2022. választásokon koordináltan induló ellenzéki pártokra, amiért a szervezetek, pontosabban a Mindenki Magyarországa Mozgalom több, mint 1,7 milliárd forintnyi forrást kapott a választási kampány finanszírozására az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezettől. Az állami szerv szigorú fellépése elsőre dicséretesnek tűnhet, azonban a szervezet mint az elmúlt években, most is elmulasztotta a kormányoldal hasonló praktikáit kivizsgálni. Ezért a Transparency International (TI) Magyarország nyílt levéllel fordult az ÁSZ elnökéhez, Windisch Lászlóhoz, kérve a pártoktól – elviekben – független szervezetek által végzett kampánytevékenységek teljeskörű kivizsgálását. 

3,176 milliárd forintot juttatott el az amerikai kötődésű Action for Democracy (AD) nevű szervezet a 2022-ben a választásokon együttműködő ellenzéki tömb kampányára, olvasható a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ által összeállított, és a héten közzétett 52 oldalas jelentésből. A részben feketével kisatírozott, és helyenként alá nem támasztott megállapításokat közlő, fércmunkának is beillő dokumentum szerint emellett további 900 millió forint jutott az Ezalényeg nevű ellenzéki kiadvány kiadója, az Oraculum 2020 Kft-hez egy Svájcban bejegyzett alapítványtól. 

Időközben az is nyilvánosságra került a sajtóhoz kiszivárgott előzetes dokumentum alapján, hogy az Állami Számvevőszék rekordösszegű, több, mint 3,3 milliárdos büntetést szabna ki az ellenzéki pártokra. Az állami szerv becslése szerint nagyjából 1,7 milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára a tavalyi országgyűlési választások előtt. Ebből kifolyólag az ÁSZ – bár még abban sem bizonyos, hogy mely ellenzéki pártra mekkora összegű büntetés hárul – a szabálytalan kampánypénzek általa becsült összegének a kétszeresét fizettetné be büntetésként az ellenzéki összefogással.  

A Transparency International (TI) Magyarország szerint, mint ahogy azt már számos alkalommal kifejtettük, dicséretes, ha az állam kellő szigorral lép fel a választási kampányokra fordított közpénzek átlátható elköltése érdekében. Az azonban enyhén szólva is helytelen, ha az ÁSZ csak a hatalomnak nem kedves szereplők, jelen esetben a közösen induló ellenzéki pártok kampányköltéseit vizsgálja és bünteti. 

Emlékezetes: a kétharmados hatlomhoz igencsak közel álló, és jelentős összefű közpénztámogatásban részesülő Civil Összefogás Fórum már több alkalommal olyan plakátkampányokat folytatott – kampányidőszakban és azon kívül egyaránt – amely egyértelműen a kormánypártok érdekében álló üzeneteket és szólamokat közvetítette. Azonban az Állami Számvevőszék sem korábban, sem ezúttal nem ragadta meg az alkalmat arra, hogy kivizsgálja a kormányoldalon bevett gyakorlattá váló harmadik fél általi kampányolási gyakorlatot. 

Ezért a TI Magyarország az ÁSZ elnökének címzett nyílt levélben szólította fel a közpénzek legfőbb állami ellenőrző szervét, hogy a harmadik fél által végzett, másnéven „proxy” kampányolást legalább ugyanolyan szigorral vizsgálja ki a kormányoldal és a CÖF esetében, mint ahogy azt tette az ellenzéki összefogásban részt vett pártokkal szemben.  

Egyúttal a levelünkben felhívtuk Windisch László figyelmét a K-Monitor, a Political Capital és a TI Magyarország által 2022. március végén közösen jegyzett gyorsjelentés megállapításaira. A közös kutatásunkban foglaltak szerint a kormánypárti Civil Összefogás Fórum csak 2022. márciusában több mint 630 millió forintot költött el közterületi plakátokra. A kormányoldal, beleértve a Fidesz-KDNP-t, a kormány propagandagépezetét és a CÖF-öt, ugyanezen hónapban összesen több mint 3 milliárd forintot költött el köztéri plakátokra. A három szervezet megállapítása szerint ezzel a kormányoldal nem csak nyolcszorosan körözte le az ellenzéki tömböt egyetlen, a választásokat megelőző hónapban, hanem a jogszabályi előírásokat is megszegte – a jelek szerint eddig bárminemű következmény nélkül. 

Az Állami Számvevőszék azonban sem azóta, sem most nem látta elérkezettnek az időt arra, hogy érdemben vizsgálja a NER kampányköltéseit. A TI Magyarország őszintén reméli, hogy az ÁSZ gyakorlata minél hamarabb érdemben megváltozik, és bármely politikai oldallal szemben pártatlanul, és a kellő szigorral lép fel, ha szabálytalanságot gyanít a közpénzek elköltése terén. 

Kapcsolódó hírek

A legutóbbi két választás alkalmával összesen 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében....
A TI Magyarország két év pereskedés után kapta meg a Magyar Államkincstártól a pártok...
  Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – derül ki a...
A Transparency International Magyarország monitorozta a 2010-ben zajló magyarországi országgyűlési és önkormányzati választás okkampányfinanszírozását....
Kampányköltések átláthatósága 2014-2015-ben A pártok közel 11 milliárd forintot költhettek kampányra 2014-ben és 2015-ben...
A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
Közleményben „cáfolja” az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Transparency International Magyarország (TI) parlamenti választások kampányköltéseit...
A Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és az Átlátszó.hu összefogott azért, hogy kiderüljön,...
Mivel május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni és...
×