Skip to content

Pontosítás az MVM közleményéhez

Pontosítás az MVM közleményéhez

Az inforadio.hu híréből tudomásunkra jutott, hogy az MVM Csoport visszautasítja az Együtt-PM azon állítását, hogy az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez, vagyis az MVM-hez kerülhet a Főgáz tulajdonrésze. „A társaságcsoport a Transparency International átláthatósági vizsgálatán is bizonyított, hiszen az MVM szervezeti átláthatóságát maximális pontszámmal értékelte a nemzetközi szervezet” – írta az MVM Csoport.

Az említett kutatással és a kutatási eredménnyel kapcsolatban a Transparency International Magyarország (TI) az alábbi pontosítást teszi:

A TI 2013-ban kutatást végzett 50 hazánkban működő nagyvállalat jelentéstételének átláthatóságáról. Megvizsgálta és rangsort készített arról, hogy a cégek milyen mértékben hoznak nyilvánosságra honlapjaikon információkat a következő három területen: jelentéstétel a korrupcióellenes programokról; információközlés a leányvállalatokról (szervezeti átláthatóság) és adatközlés a külföldi érdekeltségekről.

Az MVM Csoport is része volt a vizsgálatnak és a második vizsgált területen (szervezeti átláthatóság) 100%-ot, azaz a maximális pontszámot érte el.

A szervezeti átláthatóságra vonatkozóan az a vállalat kapott 100%-ot, amely teljes körűen felsorolta a vállalatcsoport tagjait, az anyavállalat ezekben való részesedésének mértékét, illetve feltüntették a bejegyzés és a működés helyét.

A kutatás nem átfogóan, hanem csak a fenti három kérdésben értékelte a vállalati közzététel átláthatóságát, abból a vállalat teljeskörű működésére vonatkozó következtetéseket nem lehet levonni.

A teljes kutatási jelentés itt elérhető.

Kapcsolódó hírek

A „Transparency in Corporate Reporting (TRAC)” azaz a vállalati jelentéstétel átláthatósága a Transparency International...
×