Skip to content

Pert nyertünk első fokon a Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben

Pert nyertünk első fokon a Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben

Első fokon a Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a turisztikai támogatások kiosztása mögött meghúzódó döntések és pályázatok nyilvánosságáért indítottunk a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben.

A Ti Magyarország a 2021. évi korrupcióellenes világnapon, december 9-én közreadott, Szoba kiváltsággal címen megjelent tanulmányában részletesen ismertette mindazon visszásságokat, hiányosságokat és átláthatatlanságot, ami az MTÜ pénzosztási gyakorlatát jellemezte az elmúlt években. A TI Magyarország által készített elemzés többek között megállapítja, hogy a szektornak juttatott, 219 milliárd forintnyi támogatás döntő többségét, amelynek kiosztásáról a Kisfaludy2030 Zrt. gondoskodott, koncentrált módon egy, a kormányhoz közel álló üzleti körnek, és kormánypárti vezetésű településeknek fizették ki. A hatalmas összeget mindemellett számos esetben egyedi döntés alapján, pályázat lebonyolítása nélkül ítélték meg a kedvezményezetteknek, a döntések hátteréről pedig évről-évre egyre kevesebbet tudhat meg a nyilvánosság, miután a vonatkozó információk egyre nagyobb hányadát sem az MTÜ, sem Kisfaludy2030 Zrt. nem teszi közzé.

A vonatkozó adatok, valamint a pályázati anyagok megismerése érdekében a TI Magyarország közérdekűadat-igénylés formájában fordult a Kisfaludy2030 Zrt-hez. Miután a cég megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk, és első fokon a Fővárosi Törvényszék nekünk adott igazat. A még nem jogerős ítélet indoklása alapján az alperes érvelésével szemben az általunk kért információk igenis közérdekű adatok, így nem csak a támogatás ténye, hanem a közpénz felhasználásának módja, feltételei, a garanciák rendszere, a határidők, és a szerződésnek a pénz felhasználását érintő kikötései is ebbe a körbe tartoznak.

A bíróság többek között a Kisfaludy2030 Zrt. azon érvelését is elutasította, miszerint az általunk kezdeményezett közérdekűadat-igénylés, és az azt követően indított pert megelőzően is már elérhetőek voltak mindazon adatok, amiket az eljárás megindításával próbáltunk megszerezni a szervezettől. Hiszen, mint ahogy az alperes állítja, egyes internetes felületekről, és adatbázisokból az általunk kért információk eddig is kinyerhetőek voltak. Csakhogy, mint ahogy a Fővárosi Törvényszék is hivatkozik az elsőfokú ítéletében, álláspontunk szerint egyrészről az általunk kért információk csak ömlesztett és nehezen átlátható formában voltak elérhetőek, másrészt időközben az adott, az adatbázisra mutató link is elérhetetlenné vált. Az ítélet szerint pedig az alperes, tehát a Kisfaludy2030 Zrt., nem tagadhatja meg adatkezelőként az általunk kikért információk összerendezését és ilyen formában való kiadását.

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján tehát egyelőre bizakodhatunk, hogy idővel, az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedésével, vagy egy nekünk kedvező másodfokú ítélet birtokában megkapjuk a Kisfaludy2030 Zrt-től mindazon információkat, amelyek tisztázhatják a több száz milliárd forintra rúgó turisztikai támogatások kiosztásának hátterét.

Kapcsolódó hírek

A turisztikai szektor a járványhelyzet, a koronavírus okozta válság által talán leginkább sújtott ágazat....
A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×