Skip to content

Panasszal fordultunk az ügyészséghez a részben kitakart iratok ügyében

Panasszal fordultunk az ügyészséghez a részben kitakart iratok ügyében

Bár az elmúlt években volt alkalmunk hozzászokni ahhoz, hogy a hatóságok meglepő kreativitást tanúsítanak az általunk tett feljelentések vagy bejelentések visszautasításakor, de ez a mostani még minket is meglepett. A BRFK szerint ugyanis a törvénysértés feltárása nem a rendőrség, hanem a feljelentést tevő Transparency International Magyarország feladata lett volna.

A Transparency International (TI) Magyarország tavaly októberben nyerte meg jogerősen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben a kínai és az oroszországi koronavírus vakcinák hazai engedélyezése során keletkezett dokumentumok kiadásáért indított pert. Az Intézet még karácsony előtt el is küldte az iratokat, ám azok számos lényegi pontját satírozással olvashatatlanná tette, így pedig nem hajtotta végre a bíróság jogerős ítéletét, ami bűncselekmény, ezért büntetőfeljelentést tettünk a rendőrségen.

A nyomozó hatóság az ünnepi időszakban pihenésre való időt nem kímélve már el is utasította a feljelentésünket, mivel a rendőrség szerint a TI Magyarország, mint feljelentő „nem ismerte és nem is vélelmezte” az OGYÉI által alkalmazott kitakarások okait. Vagyis a rendőrség szerint azért nem bűncselekmény a bíróság nyilvánosságra hozatalra kötelező határozatának a szabotálása, mert a feljelentésünkben nem tisztáztuk, hogy az OGYÉI vajon miért nem adott át minden, a Szputnyik és a Sinopharm oltóanyagok engedélyezésével összefüggő iratot és ezért, úgymond, nem lehetett megállapítani, hogy tényleg bűnös szándék vezette volna őket.

Ha nem tudnánk, hogy a törvény értelmében a nyomozó hatóságnak kell felderítenie a bűncselekményeket, akkor a rendőrség indokolásából még akár arra is következtethetnénk, hogy a bizonyítási teher a feljelentőn van.

Szerencsére az OGYÉI által végzett kisatírozás is csak annyira volt szakszerű, amennyire a rendőrség érvelése, ezért Hadházy Ákos független parlamenti képviselő segítségével sikerült kideríteni mindazt, amit a kormány nagyon szeretetett volna titokban tartani. Azért persze még meg kell dolgozzunk, hogy a rendőrség is kénytelen legyen elszámoltatni a felelősöket, ennek érdekében pedig panaszt nyújtottunk be az ügyészségre.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×