Skip to content

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: TRANSPARENCY-SOMA Díj – 2020 LEGJOBB OKNYOMOZÓ CIKKE

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: TRANSPARENCY-SOMA Díj – 2020 LEGJOBB OKNYOMOZÓ CIKKE

 

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot ír ki tényfeltáró újságírók számára. Az egymillió forinttal járó „Transparency – Soma” Díjat 2020 legkiválóbb tényfeltáró írásművének alkotója veheti majd át 2021. január 11-én. A díjra pályázhat maga a szerző, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is.

A Soma-díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös József (Soma) emlékére 2001-ben.  A díjátadóra minden évben január 11-én, Soma születésnapján kerül sor. A díj legfőbb célja, hogy támogassa azt a műfajt, melyben Soma a legaktívabb volt, az oknyomozó újságírást. A Transparency International Magyarország (TI) 2016-ban vette át a díj menedzselését, a díjat ma már „Transparency – Soma” díjként ítéljük oda. A TI – az átláthatóságért folyó és korrupció elleni tevékenysége részeként – immár négy éve több programon keresztül támogatja a magyarországi tényfeltáró újságírást.

 

GYAKORLATI TUDNIVALÓK A TRANSPARENCYSOMA DÍJ PÁLYÁZATRÓL

 

Ki jelölhető?

Tényfeltáró, valamely magyarországi társadalmi, politikai, illetve gazdasági visszásságra fényt derítő, 2020-ban megjelent vagy még publikálatlan újságcikk vagy cikksorozat szerzője/szerzői. A pályázatra nem jelölhető olyan cikk, amely korábban díjazottként szerepelt a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjában.

 

Ki jelölhet?

Bárki. A díjra az azt elnyerni kívánó személy maga is pályázhat, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is.

 

Mit kell tartalmaznia a pályázatnak?

  • A jelölés alapjául szolgáló írásművet Word (.doc vagy .docx) formátumban;
  • ha megjelent a cikk, akkor online médium esetében annak az elérhetőségét (linkjét), nyomtatott lap esetében pedig a megjelent cikket pdf formátumban;
  • a jelölt nevét, elérhetőségeit, valamint a jelölő nevét és elérhetőségeit (e-mail cím, levelezési cím és telefonszám);
  • ha a cikkel kapcsolatban helyreigazítási kérelmet nyújtottak be, akkor a pályázó köteles arról tájékoztatni a pályázat kiíróját.

Hová és milyen határidővel küldendő be a pályázati anyag?

A pályázati anyagok az alábbi űrlap kitöltésével nyújthatóak be.

 

Meghosszabbított határidő: 2020. december 11. 23:59 (A határidő után nem fogadunk el pályázatot!)

 

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. Kérjük a szerkesztőségek vezetőit, hogy a pályázati kiírást ismertessék munkatársaikkal.

 

További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a somadij@transparency.hu címen.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A 24.hu újságírója, Horváth Csaba nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat....
A Soma Díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös Soma emlékére 2001-ben....
×