Skip to content

Pályázati felhívás oknyomozó újságírók és filmes szakemberek számára

Pályázati felhívás oknyomozó újságírók és filmes szakemberek számára

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot hirdet oknyomozói tapasztalattal rendelkező újságírók és filmes szakemberek részére mentori pozícióra. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás, illetve a kisfilm/dokumentumfilm/riport készítése iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között. Jelentkezési határidő: 2017. február 24.

A 2017 februárjában kezdődő program során hat mentor és a – következő hetek során, újabb pályázat eredményeként kiválasztott – hat mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy-egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása – három írott cikk és három film, (kisfilm, dokumentumfilm, vagy riport) lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozás eszköztárának felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek az április közepén megrendezésre kerülő szakmai workshopon.

A program során elkészülő hat tényfeltáró anyagot a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. Minden mentor a Transparency International 140 ezer forint + áfás honoráriumában részesül. Ezen kívül a legjobb cikk, illetve film szerzőpárosa kétnapos hollandiai tanulmányúton vesz részt.

A mentori pozícióra benyújtott pályázatokat a Transparency International Magyarország az alábbi szempontok alapján értékeli:

  • Tapasztalat oknyomozó újságírás és szerkesztés, vagy tényfeltáró kisfilm, dokumentumfilm, vagy riport készítésében
  • Jártasság a fiatalok oktatásában;
  • Elegendő rendelkezésre álló idő, amit a mentor a projektre, illetve a személyes munkára tud fordítani. Fontos megjegyezni, hogy ez a munka más jellegű, mint a már gyakorlatot szerzett kollégákkal való együttműködés;
  • Saját (vagy szerkesztőségi) témajavaslat, amelynek feldolgozásában a mentorált közreműködhet. A munka esetenként átfoghat több újságírót, filmes szakembert is, így a mentorált dolgozhat párban a mentorral vagy tagja lehet egy csapatnak.
  • Középfokú angol nyelvtudás

A pályázat az alábbi részekből áll:

  • szakmai önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának rövid leírása
  • a mentorálttal való kapcsolattartásra szánt idő (heti átlagban)
  • témajavaslat – előnyt jelent

A pályázati anyagot a diana.sebestyen@transparency.hu e-mail címre várjuk.

Beküldési határidő:

2017. február 24.  

A pályázatok eredményéről legkésőbb 2017. február 28-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

A Transparency International támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti.
A zsűri és a TI kuratóriumának döntése értelmében a mentorprogram során készült cikkel a szerző a SOMA-díjra nem pályázhat.

További információért hívja Sebestyén Diánát a 36-70-409-7277-es telefonszámon vagy írjon levelet az diana.sebestyen@transparency.hu címre.

Főtámogató: Holland Királyság Nagykövetsége.

Támogató: Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége.

blank

Kapcsolódó hírek

A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×