Skip to content

Pályázati felhívás – Jelentkezz a 8. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

Pályázati felhívás – Jelentkezz a 8. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

A Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett fiatalok számára. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező mentoráltak között.

Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

A 2020 júniusában kezdődő program során öt mentor és öt mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentorprogram alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett – amennyiben a koronavírus-helyzet jelentős mértékben enyhülni fog – kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a program nyitó- és záróeseményén, illetve a projekt keretében megrendezésre kerülő szakmai workshopon.

A program során elkészülő tényfeltáró cikkeket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű szerzőpárosa pénzjutalomban részesül.

A részvétel a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan fiatal jelentkezőket várunk, akik:

  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során;
  • minimum középszinten beszélnek angolul

Fontos megjegyezni, hogy a hallgatói jogviszony nem elvárás.

A programra a daniel.szabo@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni.

A pályázat az alábbi részekből áll:

  • rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter)
  • saját írás, ha van, bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő
  • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el

A pályázati anyag beküldésének határideje: 2020. május 31. éjfél.

A Transparency International Magyarország támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti. További információért hívd Szabó Dánielt a +36 70 421 5191-es telefonszámon vagy írj emailt a daniel.szabo@transparency.hu címre.

*************

A mentorprogram támogatói a Német Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Finn Nagykövetség és a Francia Nagykövetség.

 

blank

Kapcsolódó hírek

Június 11-én egy online esemény keretében útjára indult a Transparency International Magyarország 8. oknyomozó...
A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
×