Skip to content

Pályázati felhívás – Jelentkezz a 10. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

Pályázati felhívás – Jelentkezz a 10. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

A Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett fiatalok számára. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező mentoráltak között. 

A 2022 júniusában kezdődő program során öt mentor és öt mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt. 

A mentorprogram alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett – amennyiben a koronavírus-helyzet megengedi – kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a program nyitó- és záróeseményén, illetve a projekt keretében megrendezésre kerülő szakmai workshopon. 

A program során elkészülő tényfeltáró cikkeket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű szerzőpárosa pénzjutalomban részesül. 

A részvétel a mentoráltak számára ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2022. május 20. éjfél

A programra olyan fiatal jelentkezőket várunk, akik: 

 • elkötelezettek az újságírás iránt; 
 • határozott és konkrét céljaik vannak az újságírói pályán; 
 • elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit; 
 • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során; 
 • minimum középszinten beszélnek angolul. 

Fontos megjegyezni, hogy a hallgatói jogviszony nem elvárás. 

A pályázat az alábbi részekből áll: 

 • rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter) 
 • saját írás, ha van, bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő 
 • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témáról a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönt. 

A pályázati anyag beküldésének határideje: 2022. május 20. éjfél. 

A programra a marcell.denes.javor@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. 

A mentorprogramban idén mentorként részt vesz: 

 • Báthory Róbert (újságíró, Szabad Európa) 
 • Zöldi Blanka (főszerkesztő, Lakmusz) 
 • Erdélyi Katalin (főszerkesztő-helyettes, Átlátszó) 
 • Bod Tamás (újságíró, Magyar Narancs) 
 • Szilágyi József (újságíró, Nyugat.hu)  

A Transparency International Magyarország támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket jelen pályázat elbírálása során is érvényesíti.

További információért hívd Jávor Dénest a +36 70 409 7277-es telefonszámon vagy írj emailt a marcell.denes.javor@transparency.hu címre. 

************* 

A mentorprogram támogatói a Svéd Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség és a Francia Nagykövetség. A támogatók köre menet közben bővülhet.   

 

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
×