Skip to content

Jelentkezz oknyomozó mentorprogramunkba!

Jelentkezz oknyomozó mentorprogramunkba!

A Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett fiatalok számára. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező mentoráltak között. 

A 2023 júniusában kezdődő program során öt mentor és öt mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt. 

A mentorprogram alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett – amennyiben a koronavírus-helyzet megengedi – kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a program nyitó- és záróeseményén, illetve a projekt keretében megrendezésre kerülő szakmai workshopon. 

A program során elkészülő tényfeltáró cikkeket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű szerzőpárosa pénzjutalomban részesül. 

A részvétel a mentoráltak számára ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2023. május 19. éjfél

A programra olyan fiatal jelentkezőket várunk, akik: 

  • elkötelezettek az újságírás iránt; 
  • határozott és konkrét céljaik vannak az újságírói pályán; 
  • elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit; 
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során; 
  • minimum középszinten beszélnek angolul. 

Fontos megjegyezni, hogy a hallgatói jogviszony nem elvárás. 

A pályázat az alábbi részekből áll: 

  • rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter) 
  • saját írás, ha van, bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő 
  • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témáról a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönt. 

A pályázati anyag beküldésének határideje: 2023. május 19. éjfél. 

A programra a marcell.denes.javor@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. 

A mentorprogramban idén mentorként részt vesz: 

A Transparency International Magyarország támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket jelen pályázat elbírálása során is érvényesíti.

További információért keresd Jávor Marcell Dénest a következő e-mail-címen: marcell.denes.javor@transparency.hu címre. 

************* 

A TI Magyarország 11. oknyomozói mentorprogramjának támogatói a Francia Nagykövetség, a Német Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség és a Svéd Nagykövetség. A támogatók köre menet közben bővülhet.   

Kapcsolódó hírek

A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
×