Skip to content

Pályázat: Oknyomozó újságírói mentorprogram fiatalok számára

Pályázat: Oknyomozó újságírói mentorprogram fiatalok számára

A Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás és filmkészítés iránt elkötelezett fiatalok számára. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás, illetve filmezés iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező fiatalok, mentoráltak között. Jelentkezési határidő: 2017. március 16.

A 2017 februárjában kezdődő program során hat mentor és hat mentorált párban dolgozik három hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy-egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása – három írott cikk és három film, (kisfilm, dokumentumfilm, vagy riport) lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozás eszköztárának felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek az április közepén megrendezésre kerülő szakmai workshopon.

A program során elkészülő hat tényfeltáró anyagot a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. Ezen kívül a legjobb cikk, illetve film szerzőpárosa kétnapos hollandiai tanulmányúton vesz részt.

A program a mentoráltak számára ingyenes. A jelentkezéshez hallgatói jogviszony nem szükséges.

A programra olyan minimum harmadéves, maximum 30 esztendős jelentkezőket várunk, akik

  • elkötelezettek az újságírás, vagy filmezés iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • elfogadják az etikus és minőségi újságírás és filmkészítés normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során

A programra a diana.sebestyen@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:

  • rövid önéletrajz és az újságírói VAGY filmes mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter)
  • saját írás bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő
  • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el

A pályázati anyag beküldésének határideje: 2017. március 16. (csütörtök). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2017. március 21-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

A Transparency International támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti. További információért hívja Sebestyén Diánát a 36-70-409-7277-es telefonszámon vagy írjon levelet az diana.sebestyen@transparency.hu címre.

*************

A mentorprogram főtámogatója a Holland Királyság Nagykövetsége, támogatója a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége.

blank blank

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×