Skip to content

Önkormányzatok korrupcióellenes fellépésének elősegítése

Önkormányzatok korrupcióellenes fellépésének elősegítése

Lezárult a Transparency International magyar és szlovák tagszervezetének határon átnyúló európai uniós közös projektje, amelynek célja a helyi önkormányzatok korrupcióellenes fellépésének és átlátható működésének elősegítése volt. A projekt során Salgótarján és Tatabánya városok önkormányzatai működtek együtt a kutatás lebonyolításában.

December folyamán egy-egy workshopot tartottunk az önkormányzatok munkatársai számára, ahol a Pécsi Tudományegyetem kutatást végző közigazgatási jogi szakértőinek segítségével területenkénti értékelést és ajánlásokat állítottunk össze arról, hogy hogyan lehetne még átláthatóbbá tenni a hivatalok működését. Tréningek során a projektben résztvevő önkormányzati munkatársakkal közösen vitattuk meg a napi korrupciós kockázatokat, dilemmákat és megoldási lehetőségeket.

A projekt lezárásaképpen 2011. december 14-én szakértői megbeszélésre került sor, ahol többek között Dr. Hoffmann István, az ELTE adjunktusa tartott előadást az új önkormányzati törvényről és az önkormányzati működés átláthatóságáról. Az új törvény kapcsán beszélt az önkormányzati intézmények nyilvánosságának szabályozatlanságáról Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője.

Dr. Csefkó Ferenc és dr. Bencsik András szakértők bemutatták a projekthez kapcsolódó kutatás módszertanát és eredményeit. A kutatásban résztvevő önkormányzatok képviseletében dr. Kucseba Judit (Közigazgatási Iroda vezetője, Tatabánya) és dr. Gaál Zoltán (jegyző, Salgótarján) számoltak be a tapasztalatokról.

A párhuzamosan zajló szlovák önkormányzati kutatás eredményeit és a korrupcióellenes e-learning oktatóanyagot Gabriel Sipos, a Transparency International Szlovákia igazgatója mutatta be. A projekt keretében elkészülő e-learning oktatóanyag, a szakértői megbeszélésen elhangzott elősadások, valamint a kutatási erdeményeket összegző tanulmányok minden önkormányzat számára ingyenesen elérhetők lesznek a Transparency International honlapján.

Címkék: Üzleti szektor

Kapcsolódó hírek

A TI fontos célja, hogy szakmai segítséget nyújtson az üzleti átláthatóságot fejleszteni kívánó gazdálkodó...
×