Skip to content

Pályázat: Oknyomozó újságírói mentorprogram hallgatók számára

Pályázat: Oknyomozó újságírói mentorprogram hallgatók számára

A Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között.

meghosszabbított Jelentkezési határidő: 2017. október 2.

A 2017 októberében kezdődő program során nyolc mentor és nyolc mentorált párban dolgozik két és fél hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentorprogram alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a projektindító, a projektzáró workshopon és a program során megrendezésre kerülő szakmai kerekasztal beszélgetésen, amelyre a korábbi mentorok és mentoráltak is meghívást kapnak.

A program során elkészülő nyolc tényfeltáró cikket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű szerzőpárosa kétnapos franciaországi tanulmányúton vesz részt.

A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan minimum harmadéves, maximum 30 esztendős jelentkezőket várunk, akik

  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során

Fontos megjegyezni, hogy a hallgatói jogviszony nem elvárás.

A programra a diana.sebestyen@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:

  • rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter)
  • saját írás, ha van, bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő
  • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el

A pályázati anyag beküldésének határideje: 2017. október 2. (hétfő). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2017. október 6-áig írásban értesítjük a jelentkezőket.

A Transparency International támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti. További információért hívja Sebestyén Diánát a 36-70-409-7277-es telefonszámon vagy írjon levelet az diana.sebestyen@transparency.hu címre.

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot hirdet oknyomozói tapasztalattal rendelkező újságírók részére mentori pozícióra....
A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×