Skip to content

Nyilvánosságra kell hozni a 35 éves kaszinókoncesszióhoz kapcsolódó dokumentumokat 

Nyilvánosságra kell hozni a 35 éves kaszinókoncesszióhoz kapcsolódó dokumentumokat 

A Transparency International Magyarország a Kúria előtt is megnyerte az öt budapesti kaszinó üzemeltetését 35 évre lekötő koncesszióhoz kapcsolódó dokumentumok nyilvánosságáért indított pert. A közeljövőben kiderülhet, hogy kikkel kellet versenyeznie 2021-ben a Garancsi István és az időközben kormánytaggá előlépett Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös érdekeltségének. 

2021-ben döntött úgy a kormány, hogy az LVC Diamond Kft.-nek a fővárosi kaszinók üzemeltetését biztosító koncessziós jogát bőven annak 2024-es lejárta és nemmellesleg a 2022-es választások előtt további 35 évvel, egészen 2056-ig meghosszabbítja. Az LVC Diamond Kft. a 2022-es parlamenti választásokat követően honvédelmi miniszterré avanzsált Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a kormányhoz szintén közel álló Garancsi István közös érdekeltségébe tartozott a koncessziós jog meghosszabbításakor.  

A Transparency International (TI) Magyarország még a koncessziós eljárás lebonyolításának évében, 2021. őszén közérdekűadat-igénylést nyújtott be, hogy megtudjuk, hány szerencsejáték-szervező mérette meg magát abban a sebtiben lebonyolított koncessziós eljárásban, amelynek eredményeként a kormányközeli oligarcha, Garancsi István és az akkor még szintén üzletemberi minőségében feltűnő Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös cégét, a kaszinójogokkal már ekkor is rendelkező LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft.-jét hozták ki győztesnek. A törvény értelmében ugyanis a kormánynak pályázatot ugyan nem kellett kiírnia, arra azonban köteles volt, hogy több ajánlatot bekérve döntsön a budapesti kaszinók üzemeltetési jogáról. A közérdekűadat-kérésünk elutasítását követően bírósághoz fordultunk az általunk kért adatok nyilvánosságáért, a pert pedig mind első-, mind másodfokon megnyertük.  

Most, két évvel az eredeti adatkérésünk benyújtását követően a felülvizsgálati eljárásban a Kúria is a javunkra döntött. Az alperes Nemzeti Koncessziós Irodának (NKOI) el kell árulnia, hogy kiket kért fel ajánlattételre a kormányközeli üzletemberek érdekeltségbe tartozó LVC Diamond győzelmével véget érő eljárásban, valamint ki kell adnia a beérkezett ajánlatokat. Hamarosan nyilvánosságra kerülhet ezért, hogy miféle versenyben és kikkel megküzdve sikerült nyernie a Garancsi – Szalay-Bobrovniczky páros cégének.  

A Rogán Antal felügyelte NKOI immár a harmadik ügyeben kapott a bíróságtól megfellebbezhetetlen papírt arról, hogy át kell adnia az általunk kért dokumentumokat. Korábban a szintén 35 évre, és szintén kormányközeli köröknek átjátszott sztrádakoncesszió és az egyszemélyes versenyben kiválasztott MOL-nál landolt hulladékkoncesszió ügyében is pert nyert a Transparency International Magyarország.  

Kapcsolódó hírek

Másodfokon is megnyerte a Transparency International (TI) Magyarország azt, az általunk benyújtott közérdekűadat-igénylés elutasítását...
A Fővárosi Törvényszék a javunkra döntött abban az eljárásban, melyet egy elutasított közérdekűadat-igénylés nyomán...
A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×