Skip to content

Nyílt levél Horn Gábornak

Nyílt levél Horn Gábornak

Horn Gábor

kampányfőnök

Szabad Demokraták Szövetsége

Tisztelt Horn Gábor!

Örömmel vesszük, hogy az SZDSZ nyitott a civil szektor párt-és kampányfinanszírozás rendszerére vonatkozó javaslatainak megvitatására. Álláspontunk szerint a parlamenti pártok megegyezéséhez politikai elkötelezettség legalább annyira szükséges, mint a szakmai konzultáció. Ez utóbbi két éve folyik, egyelőre eredménytelenül, annak ellenére, hogy az átlátható rendszerhez szükséges szakmai alapok a pártok rendelkezésére állnak. A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország műhelyeiben jelenleg folyik az eddigi egyeztetések és javaslatok dokumentumainak feldolgozása, amelyek alapján szakmai kerekasztal-beszélgetéseket fogunk kezdeményezni. Bízunk benne, hogy a vitafórumhoz az SZDSZ mellett a többi parlamenti párt is csatlakozni fog, és a kezdeményezés elősegíti egy szakmailag megfelelő megállapodás aláírását.

A politikai elkötelezettség elősegítése érdekében a választópolgárok minél szélesebb körében szeretnénk a párt- és kampányfinanszírozásra tett szakmai javaslatokat megismertetni, illetve a jelenlegi rendszer visszásságait feltárni. Célunk, hogy választópolgárok képesek legyenek maguk is megítélni, hogy a politikai elit mekkora hajlandóságot mutat a valódi változások iránt.

Az SZDSZ elkötelezettségét jól példázhatná, ha a többi párttal szemben jó példával járna elől és választási kampányai bevételi és kiadási oldalát teljes mértékben átláthatóvá tenné. Véleményünk szerint ezzel az intézkedéssel az SZDSZ vezető szerepet játszhatna abban, hogy a parlamenti pártokat a változás irányába mozdítsa el.

A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország szívesen állna a kezdeményezés mellé.

Budapest, 2009. január 30.

Alexa Noémi , Transparency International Magyarország

Molnár Bálint, Freedom House Europe

Kapcsolódó hírek

A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
×