Skip to content

Nyílt levél az állami számvevőszék elnökének

Nyílt levél az állami számvevőszék elnökének

Domokos László
Elnök
Állami Számvevőszék
Budapest
Apáczai Cs. J. u. 10.
1052

Nyílt levél


Tisztelt Elnök úr!

A Transparency International Magyarország megnyugvással vette tudomásul az Állami Számvevőszék 2011. május 26-i sajtóközleményét, amelyben számos, az Állami Számvevőszékről szóló T/3109. számú törvényjavaslattal kapcsolatos jogértelmezési problémát tisztázott.Az Állami Számvevőszék sajtóközleményben leszögezte, hogy a magánszemélyek SZJA 1%-os felajánlásai nem minősülnek közpénznek, így ezen a címen egyetlen kedvezményezett sem vonható számvevőszéki ellenőrzés alá. Így az Állami Számvevőszék együttműködő hozzáállása, valamint a jogbizonytalanság feloldása érdekében tett lépéseinek köszönhetően a jövőben minden érintett egységesen értelmezheti az ellenőrzés tárgyára, hatókörére vonatkozó előírásokat. Továbbá üdvözöljük, hogy az Állami Számvevőszék sajtóközleményben nyomatékosította, hogy ellenőrzése során a garanciális adatvédelmi rendelkezéseket maradéktalanul betartva, illetve az előírások megsértése esetén a számvevők büntetőjogi felelősségét szem előtt tartva jár el.

Annak ellenére, hogy az Állami Számvevőszék megnyugtató jogértelmezést adott, fontosnak tartjuk, hogy a jogalkotó egyértelmű szabályozással a Transparency International Magyarország által megjelölt kockázatokat csökkentse.

A Transparency International Magyarország egyetért azzal, hogy az Állami Számvevőszékkel, az ország legfőbb pénzügyi és ellenőrző szervével folytatott együttműködés – az eddigi hagyományokat folytatva – továbbra is alapvető fontosságú a hatékony korrupció elleni fellépés érdekében.

Budapest, 2011. május 31.

Üdvözlettel:

dr. Földes Ádám
ügyvezető igazgató
Transparency International Magyarország

Címkék: 1%-os kampány

Kapcsolódó oldalak

×