Skip to content

Nemzetközi vízi csata a korrupció ellen a Szigeten

Nemzetközi vízi csata a korrupció ellen a Szigeten

Rendhagyó vízicsatát rendezett a Transparency International Magyarország, a brit és a norvég nagykövetség a Sziget fesztiválon. Az esemény célja az volt, hogy közösen hívják fel a fiatalok figyelmét a korrupcióellenes harc fontosságára.

A Transparency International Magyarország idén először vesz részt a Sziget fesztiválon, ahol izgalmas vízicsatákkal hívja fel a fiatalok figyelmét a problémára és tudatosítja bennük, mennyire fontos a szerepük a korrupció megelőzésében.  A vízicsaták mellett korrupciós kvíz kitöltésével a fesztiválozók tájékozottságát mérik le a szervezet önkéntesei.

A csütörtöki sajtótájékoztatón részt vett Siri Ellen Sletner, norvég nagykövet és Theresa Bubbear, brit nagykövet-helyettes is.  A programot támogató két nagykövetség egyaránt fontosnak érzi, hogy elsősorban a fiatal generációt kell megszólítani ahhoz, hogy valódi változást érjünk el.

Ha a fiatalok tisztában vannak a korrupció káros következményeivel és aktívan tesznek ellene, akkor holnap egy jobb, átláthatóbb társadalomban élhetnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Transparency International Magyarország új és innovatív módszerekkel szólítja meg a fiatalokat, erre pedig nincs is jobb hely, mint a méltán népszerű Sziget fesztivál” – mondta beszédében Siri Ellen Sletner norvég nagykövet, a Transparency International BÁZIS sátrában tartott sajtótájékoztatón.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen az eseményen és remek ötletnek tartjuk, hogy a Transparency International Magyarország ilyen kreatív módon hívja fel a figyelmet erre a fontos üzenetre. Örülünk annak, hogy a norvégokkal folytatott vízicsata végkimenetele döntetlen lett, mert a norvégok nagyon jó barátaink és kollégáink” – tette hozzá Theresa Bubbear, brit nagykövet-helyettes.

A Transparency International Magyarország és a Sziget Szervezőiroda közös együttműködésének keretében egyaránt arra szeretné ösztönözni a fiatalokat, hogy merjenek tenni a korrupció ellen, tegyenek közérdekű bejelentést, ha korrupciós esettel találják szembe magukat. Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon még mindig gondot okoz a korrupció, az ez elleni harc kérdését pedig leginkább a fiatalokon keresztül kell megközelíteni, hiszen fontos, hogy milyen közegben szocializálódnak a jövő vezetői.

A fiatalokat meg kell tanítani arra, hogyan éljenek jogaikkal, mit tehetnek akkor, ha valaki például kenőpénz fizetésére kötelezi őket. Kövessék figyelemmel a döntéshozatalt, a közpénzek elköltését és tudatos állampolgárként aktívan tegyenek a korrupció ellen

– hangsúlyozta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztató után a brit és a norvég nagykövetség képviselői egy hűsítő vízicsatában mérhették össze erejüket.

Az eseményről fotókat ide kattintva érhet el.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

Politikus fröccs, oknyomozós kvíz – Transparency International a Sziget Fesztiválon 2015. 08. 28. A...
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×