Skip to content

Ne tanulják el a fiatalok a korrupciót az idősebbektől!

Ne tanulják el a fiatalok a korrupciót az idősebbektől!

A fiatalok fontosnak tartják a becsületességet, de nem mindig tartják kifizetődőnek azt, éppen ezért nagy szükség van arra, hogy etikusságra oktassuk őket – hangzott el a Transparency International Magyarország (TI) „Átláccó” fesztivál nevű rendezvényén, a Korrupcióellenes Világnapon. Sok esetben a gyerekek a legnagyobb kárvallottjai a korrupciónak: nekik járó szolgáltatásoktól eshetnek el a felnőtt világot behálózó korrupció miatt, és ami még nagyobb probléma, rossz mintákat sajátíthatnak el, beletanulhatnak abba, hogy a világ így működik. A TI Ifjúság és integritás konferenciáján bemutatták a Diákok a korrupció ellen című kézikönyvet is, amelyet a korrupcióellenes szervezet a középiskolai tanárok számára készített. A fesztiválon osztották ki a TI rajzfilmpályázatának díjait is. Az Átláccó este 9-kor Sena koncerttel ért véget.

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én tartják az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta. A Transparency International Magyarország immár ötödik éve rendezi meg a szakmai és kulturális programokat egyaránt kínáló Átláccó fesztivált, hogy a korrupcióellenes küzdelem fontosságára a fiatalabb korosztály figyelmét is felhívja. „Magyarország akkor tud túllépni a rossz beidegződéseken, ha a fiatalok olyan értékeket tesznek magukévá, mint a becsületesség, a méltányosság és a teljesítményelv” – mondta az Átláccó fesztivál megnyitó beszédében Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.

Rossz mintákat sajátítanak el a fiatalok

A december 9-i „Ifjúság és integritás” című konferencián egyebek mellett szó esett a TI kutatásairól, amelyek azt mutatják, hogy a fiatalok elítélik ugyan a korrupciót, de túlnyomó többségük, mintegy 80 %-uk úgy véli, azok, akik tisztességtelen eszközöket vetnek be, gyakran jobban boldogulnak, mint a becsületes emberek. Az egyetemisták többsége általában a szabályos utat preferálja, de ha egy vonzó állás megszerzése, esetleg egy jobb jegy a tét, nem zárkóznak el a csalástól sem.

Nagyfokú közöny is tapasztalható a fiatalok körében, miként ez a lakosság többi részéről is elmondható: úgy tűnik, az emberek nagy része kezd belefásulni a korrupcióba. A magyarok 70%-a nem jelentené a hatóságoknak, ha korrupciót észlel, vagy azért, mert nem bízik a hatóságokban, vagy, mert attól fél, hogy bajba kerül. A fiatalok gyakran fel sem ismerik egy-egy szituáció kapcsán, hogy az korrupció, illetve nincs tudomásuk arról sem, hogy hogyan élhetnének állampolgári jogaikkal, hogyan és hová jelenthetnének be korrupciós eseteket. „A TI megbízásából a hallgatók körében készített kutatás során az egyik legmeghatározóbb élmény a bizonytalanok magas aránya volt a korrupció észlelésével, megítélésével kapcsolatban” – mondta Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója.

„A korrupció első számú kárvallottjai világszerte a gyermekek. Ők nemcsak a nekik járó szolgáltatásoktól, juttatásoktól esnek el a felnőtt világot behálózó korrupció miatt, de bele is tanulnak abba, hogy a világ így működik. Így pedig esélyük sincs kitörni a korrupciós körből. Alapvető fontosságú, hogy milyen példát mutatunk gyermekeinknek”

– fejtette ki a konferencián Gyurkó Szilvia, a UNICEF gyermekjogi igazgatója.

„Az iskolai csalás gyakran előforduló jelenség a magyar fiatalok életében, és minden jel szerint összefügg a korrupció elterjedtségével”

– tette hozzá Orosz Gábor, pszichológus.

Motiválni és oktatni kell a fiatalokat a becsületességre

A fiatalok többsége úgy véli, hogy fontos szerepet kellene játszaniuk a korrupcióellenes küzdelemben, a felnövő generációnak ugyanis később komoly véleményformáló ereje lesz. A társadalom többsége szintén azt gondolja, hogy nagy a hétköznapi emberek szerepe a mindennapi korrupció megfékezésében.

Az állampolgárok túlnyomó többsége szerint Magyarországon súlyos gond a korrupció. Ez összefüggésben áll azzal, hogy kirívóan alacsony a közbizalom, és az intézmények nem kellő hatásfokkal működnek. A TI szerint mindenkire, így a fiatalokra is, szükség van annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtatni tudjunk. Az ifjúság oktatása elengedhetetlen, minél korábban meg kell tanítani őket arra, hogy miként ismerhetik fel a korrupciót, és mit tehetnek ellene.

Ennek érdekében a Transparency International és a Romaversitas Alapítvány oktatási kézikönyvet készített középiskolás tanárok számára, az Európai Bizottság „Fiatalok Lendületben” programja keretében. (A kézikönyv itt letölthető.) A magyarországi közhatalom működését és a korrupció hazai sémáit – folyamatábrák és a diákok számára készült példák, gyakorlatok segítségével – bemutató oktatóanyag hiánypótló fogódzót jelent a korrupcióellenes oktatáshoz. A nyomtatott kézikönyv mellett a jövőben e-learning tananyagot is fejleszt a TI, elősegítve azt, hogy a diákok digitális felületen is gyarapíthassák tudásukat a témában.

A korrupcióellenes küzdelem népszerűsítése jegyében az idei Átláccó fesztiválon a konferencia előtt középiskolás fiatalok egy csoportja – akváriumokat alkalmazva – látványos flashmobot mutatott be, amely azt jelképezte, hogy ők miként öntenének tiszta vizet a pohárba, vagyis hogyan tisztítanák meg a „zavarosban halászó” Magyarországot a korrupciótól.

TI a középiskolások mellett az egyetemistákra is számít

Idén indult a TI egyetemistákat és különböző ifjúsági csoportokat mozgósító és oktató programja a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével. „A program célja a társadalmi bázis építése, vagyis az, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be a korrupcióellenes küzdelembe” – mondta az Átláccó fesztivál konferenciáján Hortobágyi Emese, a TI társadalmi kampányok vezetője, hozzátéve, hogy „tudatos és felelős állampolgárokra van szükség, hiszen csak így érhetjük el, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció”. A TI múlt héten megjelent Korrupció Érzékelési Indexe is azt mutatja, hogy Magyarország rosszul áll a korrupció terén, hiszen hazánk az országok szerinti rangsorban az európai uniós országok közül az alsó harmadban szerepel.

A TI célja, hogy minél több olyan eszközt adjon az emberek kezébe, amellyel segíteni tud számukra, ha a korrupció ellen szeretnének tenni. Ilyen többek között a szervezet jogsegélyszolgálata is, ahová bárki fordulhat, ha korrupciós esetet tapasztal. A TI üdvözli az Átlátszó.hu által létrehozott fizettem.hu kenőpénz-figyelő oldalt, amelynek egyben szakmai partnere is. A korrupció ellen a leghatékonyabb fegyver, ha láthatóvá, nyilvánossá tesszük az eseteket, ezért minél több közérdekű bejelentőre volna szükség. Fontos lenne, hogy a kormány is ösztönözze a korrupció elleni bátor fellépésre a polgárokat, azaz gondoskodjon a közérdekű bejelentők tényleges megvédéséről, és arról, hogy a hatóságok gyorsan és hatékonyan vizsgálják ki a korrupciót feltáró bejelentéseket.

Benő vs. korrupció – animációval a korrupció ellen

Az Átláccó fesztivál keretében este mutatták be a TI rajzfilmpályázatának nyerteseit. A kisfilmek mindegyikében egy szeretetre méltó fiktív figura, Benő alakítja a főhőst, aki különböző korrupciós szituációkba keveredik és igyekszik mindig legjobb tudása szerint a helyes utat választani. A TI célja, hogy a fiatalok által készített könnyed és sokszor ironikus kisfilmek elgondolkodtassák az embereket, és mozgósítsák őket a korrupcióellenes küzdelem érdekében. A legjobb animációk alább megtekinthetőek.

A díjakat az átláthatóság mellett elkötelezett országok budapesti külképviseletei ajánlották fel. Az Átláccó fesztiválon és az animációs verseny esti díjátadóján az Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország és Norvégia nagykövetsége képviseltette magát.

Első helyezett, Pencz Tamás filmje:

Második helyezett, Mészáros Bori, Rádóczy Zsuzsi és Ászity Bogi filmje:

Harmadik helyezett, Végső Ágota és Dinesh Harpal filmje:

Telenor különdíjas, Borján Tamás filmje:

NVSZ és TI különdíjas, Mikulán Dávid és Gutema Dávid filmje:

Kapcsolódó hírek

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×