Skip to content

Ne Horváth Andrást vegzálják, hanem az ÁFA csalás gyanúját vizsgálják ki!

Ne Horváth Andrást vegzálják, hanem az ÁFA csalás gyanúját vizsgálják ki!

A Transparency International Magyarország (TI) megdöbbenve értesült arról, hogy a rendőrség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentése alapján alig egy héten belül nyomozást indított Horváth András ellen személyes adattal való visszaélés miatt, és házkutatás keretében le is foglalták a NAV-ot súlyos korrupciós vádakkal illető Horváth András, egykori adóellenőr iratait.

Amíg nem bizonyosodik be, hogy Horváth András valótlanságot állított a NAV-ról és az áfacsalásról, megilleti a közérdekű bejelentőknek járó védelem. A hatóságok ehelyett megfélemlítik Horváth Andrást, vele szemben eljárásokat indítanak. A NAV, egykori dolgozója alkalmatlanságát bizonygatva, valóságos karaktergyilkosságot követ el ellene.

A hatóságok számára bizonyára kényelmesebb azt nyomozni, hogy Horváth András tényleg a hivatali helyzetével visszaélve jutott-e azoknak az adatoknak és iratoknak a birtokába, amelyekre hivatkozva állítja, hogy a NAV szemet huny a botrányos áfacsalások felett, mint magát a korrupciós jelenséget kivizsgálni. A közérdek viszont az utóbbit követelné meg.

Ennek az ügynek a kezelése hitelteleníti a kormányzat korrupcióellenes politikáját, mutatja, hogy az új jogszabályok, például a január elsejétől hatályos és a TI által többször és sok szempontból kritizált közérdekű bejelentőkről szóló törvény, jobbára csak látszatintézkedéseket tartalmaznak. Újra felszólítjuk a kormányt: ne Horváth András személyével foglalkozzon, hanem a NAV korrupciós

Kapcsolódó hírek

„A kormány nagy horderejűnek szánt korrupció elleni lépésként kidolgozta a közérdekű bejelentők védelmét szabályozó...
×