Skip to content

Törvénysértő az OBH-jelentés titkosítása

Törvénysértő az OBH-jelentés titkosítása

Törvénysértő módon, a formai követelmények be nem tartásával titosította az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt a jelentést, amely Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt , és azóta lemondott elnöke, valamint Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke között létrejött találkozó után született, állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Amennyiben Senyei Barna OBH-elnök beletörődik a döntésbe, az általa titkosított dokumentum legkésőbb szeptember 6-án nyilvánosságra kerülhet.

A rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb korrupciós botrányának mellékszálaként derült rá fény, hogy 2021 nyarán személyesen találkozott Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) korrupcióval vádolt, és azóta lemondott elnöke Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökével. A 444.hu írta meg a birtokába jutott, a Nemzeti Védelmi Szolgálat által elvégzett lehallgatásokból született jegyzőkönyvek alapján, miszerint Schadl György az FT elnökénél Izsai Krisztinának, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végrehajtási ügyekben eljáró bírói csoportja vezetőjének a pozíciójából való eltávolítását akarta elérni.

Miután a találkozó ténye nyilvánosságra került, a Fővárosi Törvényszék belső vizsgálatot indított, azonban igen hamar arra a következtetésre jutottak az illetékesek, hogy nincs itt semmi látnivaló, törvénysértésnek vagy szabálytalanságnak az égvilágon semmi jele. Senyei György ezt követően három bírósági szakembert kért fel egy újabb vizsgálat lefolytatására, csakhogy, mint ahogy arról az Országos Bírói Tanács honlapjára a tavaly nyáron feltöltött jegyzőkönyv számot ad, az OBH elnöke a jelentés tartalmát titkosította. 

Külön érdekesség, hogy az ügy kipattanását követően Schadl magával Senyeivel is egyeztetett, a Telex birtokába jutott hangfelvételek alapján egészen sajátos hangnemben. 

A Transparency International (TI) Magyarország 2022 júniusában fordult közérdekűadat-igényléssel az OBH-hoz, kérve a Tatár-Kis Péter és Schadl György között létrejött találkozó vizsgálatáról készült jelentés nyilvánosságra hozatalát. Miután a hivatal megtagadta a Senyei Barna által titkosított dokumentum közreadását, pert indítottunk, a Fővárosi Törvényszék pedig tavaly novemberben a jelentés titkosításának felülvizsgálatát kérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH), majd a hivatal döntéséig felfüggesztette a pert. 

A Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hatóság egy évvel a közérdekűadat-igénylésünk benyújtását követően idén nyáron hozta meg döntését, miszerint az OBH vezetője törvénysértő módon titkosította a jelentést, ráadásul Senyei eljárása a formai követelményeknek sem felelt meg. Az adatvédelmi hatóság vonatkozó idei, július 7-i döntését Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács volt szóvivője juttatta el a 444-nek, így a TI Magyarország is a sajtóból értesült a NAIH határozatáról.  

Az OBH elnökének 60 napja van, hogy bíróságon támadja meg a döntést, ellenkező esetben szeptember 6-án a minősítés megszűnik. Amennyiben Senyei Barna mégis úgy döntene, hogy nem fogadja el az adatvédelmi hatóság döntésében foglaltakat, pert indíthat, amely nem máshol indulna el, mint azon a Fővárosi Törvényszéken, melyet az a Tatár-Kis Péter vezet, aki a Schadl Györggyel összehozott ominózus találkozón részt vett. 

 

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország idén nyáron indított pert az Országos Bírósági Hivatallal szemben, miután...
Június közepén derült ki, hogy Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke titkosította annak...
A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×