Működjön együtt a magyar igazságszolgáltatás a nemzetközi hatóságokkal

Korrupció elleni szervezetként a Transparency International Magyarország elvárja a magyar igazságszolgáltatástól, hogy oszlasson el minden kétséget a Hernádi Zsolt, Mol-vezérigazgató körül egyre dagadó vesztegetési botrány ügyében. Működjön együtt a nemzetközi hatóságokkal, hogy kiderüljön, megvesztegették-e Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnököt.

Horvátország európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt letartóztatása érdekében. Azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze az INA olajipari vállalat tényleges irányítását.

A Hernádi Zsolt elleni korábbi elfogatóparancsok és más jogsegélykérelmek eddig nem vezettek eredményre. Ezeknek az alapja ugyanis nem az európai uniós, hanem a hagyományos nemzetközi jog volt. Az ilyen elfogatóparancsokról pedig a kormány dönt. Vagyis a kiadatásról ilyen esetben politikai döntés születik, amikor nem kell feltétlenül figyelembe venni a jogi megfontolásokat. Tehát Magyarország különösebb nehézség nélkül megtagadhatta a Hernádi Zsolt kihallgatására vagy éppen letartóztatására irányuló beadványokat.

De Hernádi Zsolt ellen immár európai elfogatóparancsot adtak ki. Ennek az a lényege, hogy az egyik tagállam igazságügyi hatósága, például egy bíró bocsátja ki és a megkeresett tagállamban is az igazságszolgáltatás dönt róla. Magyarországon a Fővárosi Törvényszék bírálja el az európai elfogatóparancsokat. Ebbe tehát a kormánynak nincsen beleszólása, itt csak a jog dönt.

Bár az európai elfogatóparancsot minden EU-tagállam köteles teljesíteni, Hernádi Zsoltnak egyelőre mégsem kell börtönbe vonulnia. Van ugyanis kivétel. Egy 2012. évi törvény, élve az uniós szabályozás adta lehetőséggel, megtagadási okokat határoz meg. Magyarországon egyebek mellett akkor is meg kell tagadni az európai elfogatóparancsot, ha az alapul szolgáló bűncselekmény miatt a nyomozást a rendőrség vagy az ügyészség megszüntette.

Amint legutóbb a MOL jogi igazgatója emlékeztetett: az ügyben lefolytatott magyarországi nyomozást a magyar ügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette, azzal, hogy sem a Molhoz, sem annak vezetőihez nem köthető bűncselekmény.

Hernádi Zsoltnak tehát továbbra sem esik bántódása. Feltéve, hogy nem hagyja el Magyarországot, mert ha átlépi a határt, és felismerik a rendőrök, azonnal letartóztatják.

Korrupció elleni szervezetként a Transparency International Magyarország elvárja a magyar igazságszolgáltatástól, hogy a nemzetközi hatóságokkal együttműködve minden kétséget kizáróan derítsék ki, megvesztegette-e Hernádi Zsolt vagy más magyar személy Ivo Sanadert, Horvátország korábbi miniszterelnökét. Ez a minimum, hiszen Magyarország csatlakozott az OECD külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni küzdelemről szóló egyezményéhez és vállalta, hogy eljár a vesztegetők ellen, kilétükre és az ügy lehetséges politikai következményeire való tekintet nélkül.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!