Skip to content

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt!

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt!

Red Flags a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, és a PetaByte közösen kifejlesztett alkalmazása, amely segít megtalálni a korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési eljárásokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján. (Részletes leírás itt.)

Az, hogy egy közbeszerzési dokumentum kockázatot tartalmaz, természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy az eljárás korrupt, inkább egy erős jelzés, hogy érdemes odafigyelni bizonyos részleteire. Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását, állampolgárok, újságírók és természetesen a hatóságok számára. Az oldal folyamatosan bővül új funkciókkal, ezért érdemes rendszeresen visszalátogatni és feliratkozni az automatikus értesítőre.

A Red Flags rendszerrel már mintegy 15 ezer közbeszerzési hirdetményt vizsgáltak át és több mint 8 ezer korrupciós jelzést észleltek. A program lehetővé teszi a testreszabás gyanúját keltő közbeszerzések nyomon követését, és arról is tájékoztat, hogy egyazon ajánlattevő hány közbeszerzést nyert.

A két szervezet a napokban adta közre az oldal használatát bemutató videót, amelynek segítségével bárki könnyen megérheti a Red Flags működését:

Magyarországon, és az Európai Unióban is bőven akad tennivaló a közbeszerzési korrupció visszaszorításának érdekében. Amíg a hatóságok nem dolgoznak ki igazán hatékony eljárásokat a korrupciós esetek felderítésére és szankciójára, a civil szervezetek egyik feladata lehet, hogy minél több állampolgár figyelmét felhívja a problémára.

Merülj el benne és nyerj!

A TI és a K-Monitor ezért játékot hirdetett. Több héten át három kérdést tettünk fel a RedFlags eszközzel kapcsolatban. A helyes megfejtők között mini drónokat sorsoltunk ki, az első 5 leggyorsabb megfejtő pedig pólót kapott ajándékba.

A játék lezárult, köszönjük szépen mindenkinek aki játszott! A nyertesekkel felvettük a kapcsolatot.


A projekt az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóságának, Bűnmegelőzési és a bűnözés elleni küzdelem programjának támogatásával valósult meg.


Ezek a kérdéseink voltak:

1. kérdés

Emlékszik még valaki erre az ügyre? http://nol.hu/belfold/tul-eros-a-nebuloknak-1482333 

Találd meg a www.redflags.hu adatbázisban a cikkhez tartozó közbeszerzési kiírást és küldd el a linkjét a jatek@redflags.eu címre, valamint azt is írd meg, hogy hány zászlót kapott és miért.

A megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/233781-2014 

A beszerzés két zászlót, egy rózsaszínt és egy pirosat kapott, mert:

  • Ajánlatkérő (Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) szerepel a K-Monitor adatbázisban (Educatio Nonprofit Kft.).
  • Keretmegállapodás, árubeszerzés becsült értéke túl magas (4290 > 1000 millió HUF). Az első öt helyes választ beküldő pólót nyert, a helyes választ beküldők között pedig kisorsoltuk a mini drón gazdáját, aki Végh-Kovács László lett.

A helyes megfejtők között egy mini drónt sorsoltunk ki, amelynek nyertese: Végh-Kovács László lett.

2. kérdés

A második kérdésben azt kérdeztük, hogy a Várkert Bazár felújításán már eddig is milliárdokat kaszáló Swietelsky–WHB konzorcium milyen indoklással nyert újabb százmilliókat 2015 végén hirdetmény kiírása nélkül.

Íme a cikk róla:

http://index.hu/gazdasag/2015/12/07/ujabb_szazmilliokat_koltunk_a_varkert_bazar_felujitasara/

A megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/427424-2015

Az indokolást nem bonyolították túl az ajánlatkérők: „Az építési beruházás kivitelezését, az áruk szállítását vagy a szolgáltatások teljesítését kizárólag egy meghatározott ajánlattevő képes teljesíteni, a következő okok miatt: műszaki.”

A helyes megfejtők között egy mini drónt sorsoltunk ki, amelynek nyertese: Sárközy András lett.

3. kérdés

Idén januárban a Transparency International Magyarország első fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank ellen. Első fokú ítéletében kötelezte a bíróság a Magyar Nemzeti Bankot annak a mintatanulmánynak a kiadására, amely alapján a Századvég 1800 millió forintért elnyerte a jegybank konjunktúrakutatásra kiírt közbeszerzését. Az ügy hátteréről a sajtóban is sokat lehetett olvasni, pl.:

http://index.hu/gazdasag/2015/05/21/ezert_ad_az_mnb_1_8_milliardot_a_szazadvegnek/

A redflags.hu nemcsak a szerződés odaítélésekor, hanem már a közbeszerzési eljárás megindításakor is kockázatot jelzett. Miért?

Megfejtés:

Mivel a Magyar Nemzeti Bank szerepel a K-Monitor adatbázisában, azaz már korábban is összefüggésbe hozható volt korrupciógyanús ügyekkel.

A www.redflags.hu-n az alábbi két linken található meg a megfejtés, mivel az oldal úgy működik, hogy összecsoportosítja az egy közbeszerzési eljáráshoz tartozó dokumentumokat, ebben az esetben az ajánlati felhívást, és a szerződés odaítéléséről a tájékoztatót.

http://www.redflags.eu/notice/32478-2015

vagy:

http://www.redflags.eu/notice/230824-2015.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Kohári Szabolcs lett.

4. kérdés

Negyedik kérdésünk így hangzott:

2014-ben még felhőtlennek tűnt az államigazgatás és a Telekom kapcsolata, a napi.hu gyűjtése szerint számos közbeszerzést nyert a cég. Ennyire kimagaslóan jó munkát végeznek? Találd meg a Futár üzemeltetésére kiírt tendert a RedFlags.hu oldalon és írd meg, hány zászlóval figyelmeztetett már az ajánlattételi szakaszban felmerülő korrupciós kockázatokra!

Megfejtés:

A helyes megfejtés 4 zászló volt. Erre a kiírásra gondoltunk: http://www.redflags.eu/notice/417688-2013

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Kékes Viktória lett.

5. kérdés

Három éve az , hogy 200 millió forint jut a Miniszterelnökség rendezvényszervezésére. A tenderre egyetlen ajánlat érkezett, ám egyéb okokra hivatkozva ezt is érvénytelenítették. Keresd meg a közbeszerzést a RedFlags.hu -n és nézd meg, ki volt ez az egyedüli ajánlattevő.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/146323-2013?lang=hu

Az egyedüli ajánlattevő pedig a Bell & Partners kft. volt (http://k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/bell-partners-kft).

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Ámon Attila lett.

6. kérdés

Két éve kezdték el az akkor négy éves Belváros főutcájának a felújítását. Ahogy a VS.hu megírta, a 2 milliárd forint értékű beruházást az EU-Line Építőipari Zrt. nyerte.

Keresd meg a tendert a RedFlags.hu rendszerében, küldd el nekünk milyen korrupciós kockázatokra figyelmeztetett már az ajánlat kiírásakor (mennyi és milyen zászlókat adott).

Megfejtés:

Ezt a hirdetményt kerestük: http://www.redflags.eu/notice/14349-2014, ami négy (három vörös és egy rózsaszín) zászlót kapott.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Kálmán Bernadett lett.

7. kérdés

2015-ben az történt, hogy váratlanul kellett rendezni egy tűzijátékot augusztus 20-án. Íme a cikk róla. Keresd meg a cikkben szereplő közbeszerzési eljárást a www.redflags.hu–n, és a link megküldésével együtt írd meg nekünk, hogy miért találta az eljárást gyanúsnak a redflags oldal.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/243898-2015 Az eljárás egy piros és egy rózsaszín zászlót kapott. Piros zászlót érdemelt a közbeszerzési eljárás, mivel hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban választották ki a nyertes céget, arra hivatkozva, hogy a 2015. augusztus 20-i ünnepi tűzijáték egy előre nem látható esemény volt, amely rendkívüli sürgősséget indokolt. Rózsaszín zászlót pedig azért kapott az eljárás, mert a nyertes ajánlattevő (Leskovics Pirotechnikai Kft.) szerepel a K-Monitor adatbázisában, azaz már korábban is felmerült a cég neve korrupciós gyanús ügyekben.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Gulácsi Gábor lett.

8. kérdés

Népszerű dolog manapság stadionokat építeni, úgyhogy mai játékunk is ezzel foglalkozik.

„Szombathelyen nagyot álmodnak, a kiírás szerint a 8656 ülőhelyes, teljesen fedett lelátójú stadionnal együtt egy 500 nézőt befogadni képes kézilabdapályát és egy gyakorló csarnokot is magába foglaló sportkomplexum épül a városban.” Íme a cikk róla.

Csakhogy a közbeszerzési eljárás az ajánlati felhíváskor és a szerződés odaítélésekor is fennakadt a www.redflags.hu szűrőjén.

Találjátok meg a vonatkozó linket, és írjátok meg, hogy miért kapott kétszer is piros zászlót a szombathelyi stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/29015-2016 Az ajánlati felhíváskor azért jelzett a redflags, mert a szakemberek években megkövetelt tapasztalata gyanúsan sok volt, míg a szerződés odaítélésekor a beruházás végleges értéke volt túl magas.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Szén Nikolett lett.

9. kérdés

Budapest kedden beadta a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó első pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), és jóllehet még csak álom az olimpia, de már milliárdokat költöttünk rá. A pénz megvalósíthatósági tanulmányokra, azok többszöri aktualizálására, az olimpia népszerűsítésére, kérdőívekre ment el. Az alábbi cikkben összeszedték az elmúlt 14 évben kifizetett főbb tételeket. Keresd meg a www.redflags.hu-n a legutóbbi, olimpiával kapcsolatos gyanús beszerzést, küldd el a linkjét, és írd meg, hogy hány zászlót és milyen indokkal kapott.

Megfejtés:

A megfejtésre két kiírást is elfogadtunk:

http://www.redflags.eu/notice/458598-2015?lang=hu

vagy

http://www.redflags.eu/notice/455027-2015

Az utóbbi link: a XXXIII. Olimpiai Játékok és a XVII. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására, 2015 decemberében (Karácsony szentestén) kiírt közbeszerzési eljárás három piros zászlót kapott a rendszertől, mivel túl rövid ajánlattételi határidő van megadva, a kizáró okoknál nem szerepelnek a megfelelő hivatkozások és a szakemberek években megkövetelt tapasztalata túl sok.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Szabó Zoltán lett.

10. kérdés

Három éve kezdték bontani a régi Fradi stadiont – a Swietelsky még a munkák megkezdése előtt arra panaszkodott, hogy versenykorlátozó a tender, azt egy . A tenderre végül ketten pályáztak.

Találd meg a közbeszerzést a www.redflags.hu-n, és írd meg nekünk annak linkjét, és hogy ki nyerte azt.

Megfejtés:

A Market Építő Zrt. végezhette az FTC stadion bontását http://www.redflags.eu/notice/134872-2014

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Székely Attila lett.

11. kérdés

Az I-COM Kft. vezette konzorcium azután nyert 1 milliárd forintos keretszerződést állami szervek papírellátására, hogy a Gazdasági Versenyhivatal , valamint az átlátszó.hu egy korábbi tender kapcsán is . Találd meg az első cikkben említett, 1 milliárd forint értékben kiírt közbeszerzést a www.redflags.hu-n. Írd meg nekünk annak linkjét és azt, hogy milyen korrupciógyanús zászlókat adott rá a rendszer.

Megfejtés:

Ezt a három zászlós tendert kerestük: http://www.redflags.eu/notice/251254-2014

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Valancsai Ágnes lett.

12. kérdés

Közel két milliárd forint értékben gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására. Messze nem ez volt az egyetlen tender tavaly, ami a Századvég csoportot gazdagította. Szűrj rá a www.redflags.hu-n a Századvégre, és nézd meg, 2015-ben milyen közbeszerzéseket vitt el. Számold össze ezek végösszegét és írd meg nekünk!

 Megfejtés:

A RedFlags-benszereplő közbeszerzések alapján 2015-ben összesen 7,5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést a Századvég csoport.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Turbók Bence lett.

13. kérdés

Az alábbi cikk egy októberi közbeszerzési eljárásra hívja fel a figyelmet. Mint írják: „Bár a pedagógusok tiltakozásának egyik kiváltó oka az volt, hogy alapvető dolgokra nem jut pénz a iskolákban, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) több mint félmilliárd forint értékben rendelt sporteszközöket a gyerekeknek – . Dartstábla nyilakkal, csocsó, ördögbotszett és medicinlabdák – a többi között ilyen és ehhez hasonló eszközök beszerzésére írt alá szerződést októberben az intézményfenntartó.”

Az elmúlt időkben azonban a KLIK számos közbeszerzési eljárást indított sportszerek beszerzésére. Küldd el a legutóbbi ilyen beszerzés linkjét a www.redflags.hu –ról, és írd meg, hogy hány darab piros zászlót kapott az eljárás, és miért?

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/432074-2015

Az eljárás két piros zászlót kapott, mivel az ajánlatok felbontása és a döntés között túl hosszú idő telt el, illetve mert csak 2 beérkezett ajánlat volt. Ezenkívül, egy rózsaszín zászlót is kiérdemelt az ajánlati felhívás, mivel a KLIK szerepel a K-Monitor adatbázisban, azaz köthető hozzá korrupció-gyanús eset.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Cséffán Tamás lett.

14. kérdés

Az alábbi cikkben többek között azt olvastuk, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház nem folytatott le közbeszerzési eljárást mintegy 500 millió forint értékben.

http://www.origo.hu/itthon/20160211-gazdalkodasi-szabalytalansagok-ket-budapesti-korhaz-szamvevoszek-vizsgalat.html

Sajnos, amikor közbeszereznek, általában az sem túl szabályos. Szűrjetek rá a Péterfy Sándor utcai kórházra a www.redflags.hu–n, és keressétek meg, hogy az elmúlt 3 évben melyik eljárásuk kapta a legtöbb piros zászlót. Küldjétek el a linket, és hogy miért kapott az eljárás piros zászlót!

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/176006-2013

Az egyszerhasználatos gyógyászati anyagok beszerzése 2013-ban három piros zászlót kapott, mivel az ajánlatok felbontása és a döntés között túl hosszú idő telt el, csak egy beérkezett ajánlat volt, és eredménytelen volt az eljárás (nincs nyertes), de nincs indokolva. Sőt, az eljárás már az ajánlati felhívás szakaszában is kapott egy piros zászlót, mivel a fizetési határidő értékelési részszempontként szerepelt.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Keresztesi Koppány lett.

15. kérdés

Tudod milyen az, amikor nagyon sürgősen fel kell újítani egy kastélyt? Ebből a cikkből kiderül, hogyan is nézett ki a keszthelyi Festetics-kastély felújítási pályázata: http://444.hu/2014/10/17/hogy-nez-ki-egy-igazan-gyanus-kozbeszerzes-pontosan-igy/ Keresd meg a cikkben szereplő közbeszerzési eljárást a www.redflags.hu–n, és a link megküldésével együtt írd meg nekünk, hogy miért olyan gyanús ez a közbeszerzési kiírás.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/343775-2014?lang=hu

A rendszerben gyorsított eljárás miatt szerepel egy zászló.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Sipos Máté lett.

16. kérdés

Közpénzből vettek alakformáló gépet a fővárosi kéményseprők, ahogy azt az Index cikke is megírta. A FŐKÉTÜSZ egyéb korrupciógyanús közbeszerzéseiről a www.redflags.hu is beszámolt. Keresd meg az oldalon a FŐKÉTÜSZ legtöbb zászlóval jelölt kiírásának linkjét és küldd el nekünk!

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/18800-2015?lang=hu

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Karkus Viktor lett.

17. kérdés

A RedFlags eredményeit elemző a héten megjelent blogposztunk találatai alapján az elmúlt három évben NIF osztotta ki a legtöbb közbeszerzési pénzt. Keresd ki interaktív ábránkból, hogy 2015-ben melyik cégnek adott legnagyobb értékben a NIF a közbeszerzési pénzekből.

 Megfejtés:

2015-ben a NIF a HE-DO Kft.-nek adta a legtöbb közpénzt.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Magyarósy Balázs lett.

18. kérdés

Az Átlátszó blog megírta, hogy az MNB 115 millió forint értékben építtet ki videokonferencia rendszert.Keresd meg a cikkben szereplő közbeszerzési kiírást a www.redflags.hu–n, és a link megküldésével együtt írd meg nekünk, hogy miért problémás ez az eljárás.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/70848-2016. A kiírás 4 zászlót kapott.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Gyurkovics Virág lett.

19. kérdés

A RedFlags eredményeit elemző a héten megjelent blogposztunk infografikája alapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzéseinek legnagyobb nyertesei közé nem került be a Közgép 2015-ben. 2013-ban és 2014-ben ez nem volt így. Keresd ki és írd meg nekünk, mennyi tenderpénz vándorolt Simicska Lajos vállalatához 2013-ban és 2014-ben!

Megfejtés:

301 842 455 447 Ft

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Gere Mirjam lett.

20. kérdés

1848. március 15-én a 12 pont egyike volt a Nemzeti őrsereg felállításának kívánalma. 1848. április 7-én ki is nevezték Magyarország első honvédelmi miniszterét. Lássuk, tehát, hogy a nagy múltú Honvédelmi Minisztérium, hogy teljesít a közbeszerzések terén. Az alábbi cikkben a békemeneteket biztosító cég sikereiről esik szó.

http://blog.atlatszo.hu/2016/03/jol-szerepel-a-valton-sec-kft-a-kef-es-a-hm-kozbeszerzesein/

A cég a Honvédelmi Minisztérium pályázatán egy 123,6 millió forintos szerződést nyert el, amelyért cserébe kiemelt rendezvényekhez kapcsolódóan lát majd el idén március 15-től év végéig technikai, logisztikai, biztonsági tervezési és kivitelezési szolgáltatásokat. A szóban forgó közbeszerzési eljárást a redflags is kiszűrte. Találd meg és küldd el a linkjét, valamint a piros zászlók számát és indokát.

Megfejtés:

http://www.redflags.eu/notice/62610-2016

2 zászlót kapott a hirdetmény: 1. Csak egy ajánlat érkezett; 2. A nyertes Valton a K-Monitor adatbázisában szerepel.

A helyes megfejtők között ismét kisorsoltuk a mini drónt, amelynek nyertese: Szalai Ádám lett.

Kapcsolódó hírek

www.redflags.hu » A Red Flags egy olyan alkalmazás, amely segít megtalálni korrupciós kockázatokat tartalmazó...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
Nincs haladás a korrupció elleni fellépésben, és a magas szinten elkövetett korrupciónak csupán kivételes...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
Ma van a korrupcióellenes világnap, amelynek alkalmából a Transparency International Magyarország (TI) ismét megrendezte...
A közpénzek elköltésének módja, amelyet törvény szabályoz. A közbeszerzési törvény célja, hogy a közpénzeket...
×