Skip to content

Mentori program oknyomozó újságírók számára

Mentori program oknyomozó újságírók számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

MENTORI PROGRAM OKNYOMOZÓ ÚJSÁGÍRÓK SZÁMÁRA

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot hirdet oknyomozói tapasztalattal rendelkező újságírók részére mentori pozícióra. A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között.

Jelentkezési határidő: 2016. május 6.

A 2016 májusában kezdődő program során öt mentor és a – következő hetek során, újabb pályázat eredményeként kiválasztott – öt mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszköztárának felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a május végén megrendezésre kerülő projektindító workshopon.
a

A program során elkészülő öt tényfeltáró cikket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. Minden mentor a Transparency International 140 ezer forint + áfás honoráriumában részesül. Ezen kívül a legjobb pályamű szerző pénzjutalomat kapnak.
a

A mentori pozícióra benyújtott pályázatokat a Transparency International Magyarország az alábbi szempontok alapján értékeli:

 • Oknyomozó újságírói vagy szerkesztői tapasztalat;
  a
 • Jártasság a fiatalok oktatásában;
  a
 • Elegendő rendelkezésre álló idő, amit a mentor a projektre, illetve a személyes munkára tud fordítani. Fontos megjegyezni, hogy ez a munka más jellegű, mint a már gyakorlatot szerzett kollégákkal való együttműködés;
  a
 • Saját (vagy szerkesztőségi) témajavaslat, amelynek feldolgozásában az újságírójelölt közreműködhet. A munka esetenként átfoghat több újságírót is, így a mentorált dolgozhat párban a mentorral vagy tagja lehet egy csapatnak.
  a

A pályázat az alábbi részekből áll:

 • szakmai önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának rövid leírása
  a
 • a mentorálttal való kapcsolattartásra szánt idő (heti átlagban)
  a
 • témajavaslat – előnyt jelent
  a

A pályázati anyagot a diana.sebestyen@transparency.hu e-mail címre várjuk. Beküldési határidő: 2016. május 6. (péntek).

A pályázatok eredményéről legkésőbb 2016. május 13-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

A Transparency International támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti. További információért hívja Sebestyén Diánát a 36-70-409-7277-es telefonszámon vagy írjon levelet az diana.sebestyen@transparency.hu címre.

A mentorprogram főtámogatója a Francia Nagykövetség, támogatója a Svéd Nagykövetség.

Francia-svéd logó

Kapcsolódó hírek

A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×