Skip to content

Megjelent az USA Külügyminisztériumának 2015-ös Emberi Jogi Jelentése

Megjelent az USA Külügyminisztériumának 2015-ös Emberi Jogi Jelentése

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma kiadta az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentését, amely Magyarország helyzetét is részletesen elemzi. A jelentés elkészítésében a Transparency International Magyarország is közreműködött.

A legsúlyosabb emberi jogi problémákat a migránsok és menedékkérők kezelésében találták, de a jelentés foglalkozik a magyar börtönökben uralkodó viszonyokkal, a sajtó függetlenségét csorbító médiaközpontosítással, a civil szervezetekre nehezedő állami nyomásgyakorlással és a kormányzati korrupció kérdéseivel is.

Ahogy a jelentésben is szerepel, a TI Magyarország többször hangot adott a Legfelsőbb Ügyész függetlenségével kapcsolatos aggályainak, amit csak megerősít a túlzott hierarchikus hatalma a többi ügyész fölött. Ezen felül a TI kritizálta egy olyan független fórum hiányát, ahol abban az esetben lehetne panaszt tenni, ha az Ügyészség bizonyos ügyeket nem kíván a bíróság elé vinni.

A TI a K-Monitorral közösen számolt be arról, hogy a magyar gazdaságot a „haverok előnyben részesítése és az állam foglyul ejtése dominálja.” Véleményünk szerint az állam foglyul ejtését a „széleskörűen kiterjedt kormányzat és befolyásos üzleti csoportok átláthatatlan összefonódása jellemzi, amely könnyen felülírhatja a társadalmi érdekeket.” A jelentés készítésekor több példát is hoztunk arra, hogy „a kormány törvényesített eszközöket használ fel bizonyos gazdasági szereplők privilégiumokhoz juttatásához.” Megjegyeztük, hogy nincs különálló korrupcióellenes intézmény Magyarországon, és azok az intézmények, amelyek feladatai között szerepel a korrupció visszaszorítása – mint az Ügyészség, az Állami Számvevőszék, a rendőrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – gyakran kudarcot vallanak a korrupció elleni a harcban.

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×