Skip to content

Megjelent a Transparency International Magyarország 2021-es közhasznúsági beszámolója

Megjelent a Transparency International Magyarország 2021-es közhasznúsági beszámolója

A Transparency International Magyarország Alapítvány 2021-ben is folytatta a korrupció kutatása és feltárása, valamint a tisztességes és átlátható közélet megteremtésének érdekében végzett közhasznú tevékenységét. Ennek érdekében, felülteljesítve a törvényi előírásokat, valamint biztosítva szervezetünk működésének teljes átláthatóságát az idei évben is közzétesszük a TI Magyarország a 2021-es évről szóló közhasznúsági jelentését, a Transaprency International Magyarország Alapítvány működését ellenőrző független könyvvizsgálói jelentést, valamint az ehhez kapcsolódó dokumentumokat.

Az 54 oldal terjedelmű közhasznúsági jelentésünkből egyebek mellett kiderül:

  • Több mint egy tucatnyi projektet teljesítettünk sikeresen
  • A TI Magyarország, négy évvel a Fekete Könyv címet viselő korrupciós annales megjelenését követően elkészítette a Fekete Könyv második kötetét, amelyet a 2021-es CPI-jelentéssel egy időben mutattunk be.
  • A 2021-es Korrupcióellenes Világnapon mutattuk be az átfogó, és korábban nem publikált adatokat feldolgozó „Szoba kiváltsággal” című szakmai tanulmányunkat.
  • 2021-ben 15 ügyben nyújtottunk be közérdekűadat-igénylést, és kereken egytucatnyi ügyben indítottunk új pert. Ezek közül egy pert jogerősen, további négy pert első fokon megnyertünk. A 2021-ben kezdeményezett további 7 ügyben még nem született jogerős döntés.
  • A Transparency International által kifejlesztett nemzetközi módszertanon alapuló integritási megállapodás nevet viselő közbeszerzési monitoring eszköz tavaly is folytatódott, majd 2022 első felében le is zárult.
  • Folytattuk a hét éve indított, többnyire európai nagykövetségek által szponzorált oknyomozó újságírói mentorprogramunkat, amely immár a tizedik szakaszánál tart. A TI emellett hetedik éve adományozza a legjobb oknyomozó újságírónak járó Transparency-Soma-díjat.
  • A TI Magyarország a részvételi költségvetések bevezetése és támogatása kapcsán 2021. novembertől három önkormányzattal működik együtt. Célunk, hogy minél intenzívebb legyen a lakossággal folytatott párbeszéd, a lakosság minél nagyobb részét lehessen mobilizálni, és a folyamat minél átláthatóbb legyen.

Korrupcióellenes közhasznú tevékenységünket immár csaknem egy évtizede nehezíti az a kampány, amelyet a kormány változó intenzitással, de folyamatosan folytat a TI Magyarországhoz hasonló kormánykritikus, ám pártpolitikailag független civil szervezetek ellen. Ennek dacára természetesen tovább végezzük a munkánkat a szervezet missziójának megfelelően.

Célunk egy élhetőbb, lényegesen kevésbé korrupt és megosztott Magyarország, ahol a joguralom és a teljesítmény válnak orientációs ponttá. Ebben a hitünk szerint nemes küzdelemben továbbra is számítunk partnereink támogatására és együttműködésére, sikert ugyanis csak együtt érhetünk el!

Kapcsolódó hírek

2023 Közhasznúsági jelentés 2023 Könyvvizsgálói jelentés 2023 Könyvvizsgálói jelentés 2023 (angol) – Audit report...
×