Skip to content

Pár nap és fény derül a lélegeztetőgép-beszerzés részleteire

Pár nap és fény derül a lélegeztetőgép-beszerzés részleteire

A Kúria március végén harmadfokon a Transparency International Magyarország javára döntött abban a perben, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben indítottunk annak kiderítésére, hogy milyen alapon esett a magyar állam választása Datuk Vinod Sekhar maláj üzletemberre és az általa tulajdonolta GR Technologies nevű cégre, amely több ezer lélegeztetőgépet szállított a Covid-járvány idején hazánkba, potom 176 milliárd forint ellenértékben. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az Orbán-kormány nem győződött meg a cég átláthatóságáról, az üzlet semmis, és a vételár visszajár a magyar adófizetőknek. 

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az első- és másodfokú ítéletet követően a Kúria is úgy határozott, miszerint a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcának ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyek elviekben alátámasztják, hogy a magyar állam lefolytatta a GR Technologies-zal szemben azt a vizsgálatot, amely alapján megbizonyosodott a cég átláthatóságáról.  

Az Alaptörvény 38. cikkének (4) bekezdése szerint a magyar állam csak olyan szervezettel köthet szerződést, melynek tulajdonosi szerkezete és felépítése átlátható. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar állam a maláj céggel szemben nem bizonyosodott meg annak transzparenciájáról, abban az esetben a GR Technologies-zal kötött szerződés semmis, a vételár pedig visszajár a magyar adófizetőknek.  

Emlékezetes: míg Magyarországon évekkel a több ezer, sok esetben használhatatlan, és-vagy raktárban kihasználatlanul álló lélegeztetőgépek beszerzéséhez kapcsolódó adatok kiadásáért zajlanak a hivatalos eljárások, Malajziában a hatóságok mások mellett pénzmosás gyanújával indítottak eljárást Datuk Vinod Sekharral szemben.  

Az alperes Külgazdasági és Külügyminisztérium május 2-án vette át a Kúria ítéletét és innen számítva 15 napja van a rendelkezésünkre bocsátania az általunk kiperelt iratokat. Vagyis holnapután meg kell kapjuk az átláthatósági dokumentumokat. A Transparency International (TI) Magyarország izgatottan várja a bírósági ítélet maradéktalan teljesítését, ahogy az megtörténik, beszámolunk a fejleményekről.  

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×