Skip to content

Közpénzügyi kisokos 4: Mit tehetünk a tisztább közbeszerzésekért?

Közpénzügyi kisokos 4: Mit tehetünk a tisztább közbeszerzésekért?

Megjelent a Transparency International Magyarország négyrészes animációs sorozatának negyedik epizódja!

Az Európai Unióból érkező támogatások teljes összegének akár negyedét a közbeszerzések során tapasztalható visszaélések emészhetik fel. Ezért a korrupció visszaszorítása, és az átláthatóság növelése érdekében az Európai Bizottság 2016-ban kisérleti programot indított, amelybe a Transparency International Magyarország is becsatlakozott. Az Integritási Megállapodás néven elindult pilotprojekt célja, hogy a beruházási pályázatot kiíró, és az azt elnyerő felek munkájába egy harmadik fél is becsatlakozzon annak érdekében, hogy a pályázaton elnyert közpénzek felhasználása minél tisztábban és hatékonyabban történhessen meg.

A Transparency International alapvető feladatának tartja a közpénzek helyes és átlátható felhasználása melletti kiállást, és a korrupció visszaszorítása mellett tett lépéseket, ennek érdekében négy részből álló ismeretterjesztő videósorozatot készítettünk. Az egyes epizódokban olyan alapvető fogalmakat és összefüggéseket mutatunk be, mint hogy milyen kapcsolat lehet a közbeszerzések és a korrupciós esetek között, milyen ügyekben merülhet fel a kartellezés gyanúja, illetve hogy milyen jelek alapján ismerhető fel a hazai pályázati rendszerben tapasztalható túlárazási gyakorlat, ami becslések szerint a szektor mintegy 70 százalékát átszövi.

A négy részes videósorozat összes epizódját ezen a linken lehet megtekinteni.

A videósorozat az Európai Bizottság támogatásával jött létre.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×