Skip to content

Közösségi ötleteléssel és helyszíni bejárással folytatódott a Városrészi Költségvetés idei programja Szentendrén

Közösségi ötleteléssel és helyszíni bejárással folytatódott a Városrészi Költségvetés idei programja Szentendrén

Az érdeklődő helyi lakosokkal közösen járta be a 2021-es Városrészi Költségvetés program keretében megvalósult fejlesztéseket Szentendre Város Önkormányzata és a Transparency International Magyarország csapata. A játékos javaslattételi programot is magába foglaló esemény célja az átláthatóság erősítése mellett a lakossági bevonás ösztönzése volt. 

Második alkalommal indult el a  Városrészi Költségvetés program idén márciusban Szentendrén, melynek során a tavalyi kezdeményezéshez hasonlóan a helyi lakosság közvetlenül tehet javaslatot arra, hogy az önkormányzat a felmerült ötletek kiválasztását és megszavazását követően mire költse a helyi költségvetés egy részét. Idén a TI Magyarország is közreműködik a program fejlesztésében az átláthatóság és a nyilvánosság javítása érdekében. 

blank
fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)

Az együttműködés keretében megvalósított első lakossági eseményen március 19-én, szombaton a tavaly megszavazott és elkészült fejlesztések egy részét tekintették meg az egybegyűltek. Pilis Dániel alpolgármester és a Városfejlesztési Iroda munkatársai három helyszínen mutatták be a megvalósított lakossági kezdeményezéseket, és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A résztvevők a Sztaravodai úti köztemető parkolójának rendezését, az izbégi szabadtéri fitneszpark létrehozását,  valamint a Bükkös patak-menti fásítás, járdafelújítás részleteit ismerhették meg. 

blank
2022.03.19. Szentendrei lakossági bejárás – Pilis Dániel alpolgármester fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)
blank
2022.03.19. Szentendrei lakossági bejárás fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)

A program második részében egy Ötlet(l)elő műhely keretében játékos formában, közösen dolgoztak ki javaslatokat a résztvevők. A Városrészi Költségvetés program folyamatát és korábbi tapasztalatait Kiss Barna, Szentendre Város Önkormányzatának projektvezetője mutatta be, míg az ötletelést támogató, finn mintára készült kártyák használatát Zeisler Judit, a TI Magyarország projektvezetője ismertette. A kártyák és az önkormányzati szakértők segítségével az egyes asztaloknál ülő, egymást nem ismerő lakosok megvitathatták egy-egy városrész problémáit és a megoldásukra közös kezdeményezéseket alkottak meg figyelembe véve a javaslattételi szempontokat és a változatos lakossági igényeket. 

blank
Kiss Barna projektmenedzser, Szentendre Város Önkormányzata fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)
blank
Zeisler Judit projektmenedzser, Transparency International Magyarország
blank
fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)
blank
fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)
blank
fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)
blank
fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)

Az együttműködés során a TI Magyarország Óbuda-Békásmegyer és Terézváros részvételi költségvetési programjaiban is közreműködik, és tavasszal több hasonló, a lakossági párbeszédet ösztönző eseménnyel készül a helyi önkormányzatokkal közösen. 

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International (TI) Magyarország „Az állampolgári részvételi erősítése az önkormányzati részvételi költségvetés tervezési...
×