Skip to content

Közösen a közösségi költségvetésért – önkormányzatokkal működött együtt a Transparency International Magyarország az átláthatóság érdekében

Közösen a közösségi költségvetésért – önkormányzatokkal működött együtt a Transparency International Magyarország az átláthatóság érdekében

Három eltérő hátterű önkormányzattal, Óbuda-Békásmegyerrel, Szentendrével és Terézvárossal működött együtt a Transparency International (TI) Magyarország 2021. novembere és 2022. szeptembere között a helyi részvételi költségvetési folyamatok átláthatóságának és nyilvánosságának javítása céljából. A TI által menedzselt projekt során tapasztalatmegosztással segítették egymást a települések, lakossági eseményeket, ötletelő műhelyeket és helyszíni bejárásokat szerveztek, valamint véleményfelmérést végeztek a résztvevők körében.

A részvételi költségvetés az egyik legsikeresebb eszköze az állampolgárok közvetlen bevonásának a döntéshozatali folyamatokba. A döntéshozók számos helyen felismerték, hogy a lakosság tudja leginkább megfogalmazni a saját igényeit, miszerint milyen változásokra van szüksége a környezetében. A módszer egyúttal az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosításának is hatékony eszköze, amennyiben valóban transzparens módon működik.  A részvételi költségvetési programok során a lakosságnak lehetősége nyílik javaslatot tenni arra, hogy az önkormányzat mire fordítsa a helyi költségvetés egy meghatározott részét. Ezt követően a lakosok szavazhatnak a felmerülő lehetséges kezdeményezésekre, végül a legtöbb voksot elnyerő javaslatokat az önkormányzat megvalósítja, majd a következő tervezési időszakban újra elindítja az igények felmérését. 

A Transparency International (TI) Magyarország csapata 2021 novemberétől kezdődően 2022 szeptemberéig három önkormányzattal működött együtt, melyek eltérő háttérrel és részvételi gyakorlattal, illetve tapasztalattal rendelkeznek a részvételi költségvetés tervezésében és lebonyolításában. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége által finanszírozott projekt során Szentendre, Óbuda-Békásmegyer és Terézváros önkormányzata térítésmentesen kapott szakmai támogatást a TI Magyarországtól.  

Projektünk célja a helyi költségvetési folyamatok átláthatóságának és nyilvánosságának javítása volt. Ennek érdekében támogattuk a tapasztalatmegosztást a résztvevő önkormányzatok között, a három helyszínen a megvalósítható javaslatok kidolgozását segítő műhelyfoglalkozásokat szerveztünk, valamint a megvalósuló javaslatok megismerésére bejárásokat szerveztünk az együttműködő önkormányzatokkal közösen. Emellett a javaslatok szűrését Szentendrén és Terézvárosban lakossági tanácsok is segítették. A projekt során a TI Magyarország véleményfelmérést végzett a projektben résztvevő lakosok, illetve az önkormányzati dolgozók körében annak érdekében, hogy felmérje a lakosság igényeit a közösségi költségvetésről. 

A TI Magyarország tanulmánya elérhető angol és magyar nyelven a honlapunkon.

A Transparency International Magyarország Az állampolgári részvételi erősítése az önkormányzati részvételi költségvetés tervezési folyamatok támogatása során” c. projektje az Amerikai Nagykövetség támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó hírek

A Transparency International (TI) Magyarország „Az állampolgári részvételi erősítése az önkormányzati részvételi költségvetés tervezési...
×