Skip to content

Középiskolások a korrupció ellen

Középiskolások a korrupció ellen

A Transparency International (TI) Magyarország mini-tréninggel egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be azt a tananyagot, amelyet annak érdekében fejlesztenek ki, hogy a középiskolás diákokból etikus felnőttek váljanak.

Az anyagot a TI magyar, szlovén és olasz tagozata közösen készíti el egy hároméves nemzetközi európai uniós program, az Erasmus+ projekt keretében. A program célja, hogy minden érettségiző diák tisztában legyen a korrupció fogalmával, fajtáival, és az ellene való fellépés lehetőségeivel.

A kiadvány mellett digitális tananyag (e-learning) is készül, amellyel interaktív és játékos formában lehet ellenőrizni a diákok felkészültségét. A tanmenetet a TI középiskolákban teszteli trénerek segítségével.  A projekt hosszú távú célja, hogy a korrupció ellen kifejlesztett tananyag bekerüljön a projektben résztvevő országok hivatalos oktatási anyagába (Magyarországon a Nemzeti Alaptantervbe). A programot 2017-ben népszerűsítik, és szerveznek majd egy kisfilm pályázatot is.

Az eseményen  Sebestyén Diána, a TI Magyarország munkatársa, a program vezetője elmondta: „A program során a diákok nyitottsága megerősített bennünket abban, hogy fontos e korosztály megszólítása és képzése. A tanulók bátrak, kreatívak, és van véleményük az őket körülvevő társadalmi valóságról. Már fiatal korban érzékelik a korrupció veszélyeit.”

A két projektpartner, a szlovén és az olasz TI képviselői Skype-on jelentkeztek be, majd ezután következett a mini-tréning Daróczi Gábor tréner vezetésével, ahol tizenkét diák két csoportot alkotva vetélkedett egymással.  Daróczi Gábor bevezetőjében elmondta: „ A tréning lehetőséget termet arra, hogy a diákok jobban megértsék a körülöttük lévő világot, annak minden ellentmondásával és átlátszóságával együtt.”

A hároméves nemzetközi Erasmus+ program támogatója az Európai Bizottság és a Tempus Közalapítvány.

Kapcsolódó hírek

Nemzetközi stratégiai partnerségek a közoktatás terén Magyarországon még nem született olyan, középiskolás tanároknak és...
×