Skip to content

Kovács Zoltán kormányszóvivő állítása alaptalan

Kovács Zoltán kormányszóvivő állítása alaptalan

A Transparency International nemcsak a jelenlegi, hanem az előző kormányt is bírálta a korrupció elleni gyenge teljesítménye miatt.

Amint ismeretes, a Transparency International Magyarország ma hozta nyilvánosságra a Korrupció Érzékelési Index 2016-os adatait.  Magyarország, hét helyet zuhanva, 57. lett a 176 országot vizsgáló felmérésben. Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy találta: „érdekes, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő állítása alaptalan. Amint az a mai napon közzétett, Magyarország 2016-ban nyújtott korrupció elleni teljesítményét értékelő tanulmányunkban is olvasható, a valóság az, hogy

„A TI az elmúlt években számtalanszor rámutatott arra, hogy korrupciós szempontból Magyarországon nem jó irányba haladnak a dolgok. Azt is sokszor hangsúlyozzuk, hogy a bajok nem 2010-ben kezdődtek. Már 2008-ban, a baloldali kormányzás idején felhívtuk a figyelmet arra, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon, bár a vesztegetéseket ekkor még sokkal inkább ítéltük a demokratikus rendszer melléktermékének, mintsem alapvető jellemzőjének.”

Érdekes, hogy a Fidesz ellenzékben még adott a Transparency International Magyarország szavára. Varga Mihály például 2008. szeptemberben a Korrupció Érzékelési Index kilenc évvel ezelőtti eredményeire hivatkozva interpellálta a szocialista-szabaddemokrata kormányt a Magyarországon már akkor is nagyon súlyos korrupciós problémák miatt.

Két hónappal később, 2008. novemberében pedig Orbán Viktor az alábbi nyilatkozatot adta a Heves Megyei Hírlapnak: „A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszáz milliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt.”

A korrupció elleni harc közös ügyünk. Ha tisztább Magyarországot akar, csatlakozzon hozzánk ÉS válasszon a három klubtagsági szint közül!

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×