Skip to content

December 9-én a Korrupcióellenes Világnapon ünnepeljük a Transparency International Magyarország 15. születésnapját!

December 9-én a Korrupcióellenes Világnapon ünnepeljük a Transparency International Magyarország 15. születésnapját!

Három panelből álló konferenciát szervez a Transparency International Magyarország 2021. december 9-én, csütörtökön. A hazai turizmus helyzetéről, és a magyarországi közbeszerzéseket átszövő korrupcióról szóló kerekasztal-beszélgetések mellett arról, a magyar közéletetben az elmúlt hónapokban jelenlevő témáról is vitát szervezünk, miszerint egy esetleges kormányváltás esetén van-e lehetősége az ellenzéknek változásokat  eszközölnie Magyarország Alaptörvényében.

Az eseményt a járványhelyzetre való tekintettel hibrid formában, az érdeklődő nagyközönség számára online közvetítés útján szervezzük meg.

Időpont: 2021. december 9. csütörtök, 15:00 – 18:30

A konferencia moderátora Boros Kriszta újságíró (RTL Klub).

Az esemény nyelve: magyar (angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk).

A rendezvény az alábbi Facebook-linken érhető el: https://www.facebook.com/events/235843145309969/

A konferenciát az alábbi Zoom-linken lehet követni: 

 

Részletes program: 

15:00 15:10  15 éves a Transparency International Magyarország
Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatójának megnyitó beszéde 

15:10 – 15:15 Didier Reynders, az EU jogérvényesülésért felelős biztosának videóüzenete   

 

15:15 – 16:00 Jogállami építkezés 2022 után, avagy van-e alkotmányos kiút az Alaptörvény csapdájából? 

Sokan feltették már a kérdést, hogy ha a 2022-es parlamenti választásokon az ellenzék feles többséget szerez, mihez tud kezdeni a hatalom jelenlegi birtokosai által megszállva tartott közjogi térben? Erre a dilemmára különféle válaszok születtek. Vannak, akik az Alaptörvény egészét érvénytelenítenék, mások megelégednének egyes alaptörvényi passzusok kiiktatásával, megint mások elzárkóznak a „feles alkotmányozás” gondolatától, és azt hangsúlyozzák, hogy a jogállamot nem lehet felépíteni jogállamon kívüli eszközökkel. Karsai Dániel ügyvéd és Róna Péter jogász, közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára részvételével rendezett vitában azt vizsgáljuk meg, hogy mit szabad, mit kötelező és mit tilos megtenni a választóktól kapott kormányzati felhatalmazás birtokában. 

 

Vitaindító
Ligeti Miklós, jogi igazgató, Transparency International Magyarország 

A vita résztvevői
Karsai Dániel, ügyvéd
Róna Péter, jogász, közgazdász 

 

16:00 – 17:00 A turisztikai támogatások átláthatósága és korrupciós kitettsége járványidőszakban Magyarországon  

A gazdasági ágazatok közül talán a turisztikai szektort sújtotta a leginkább a koronavírus okozta válság. A szektorba áramló támogatások kiemelkedő jelentőségűek a munkaerő megtartása és a vállalkozások versenyképességének fenntartása szempontjából. Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy az ágazat Magyarországon 2020-ban minden korábbinál jelentősebb állami támogatásban részesült. Kiemelkedően magas összegek találtak gazdára a Kisfaludy Program keretében kiosztott fejlesztési támogatások esetében is. A pénzek elosztása erősen kitett a korrupciónak, nem véletlen, hogy a közelmúltban számos visszaélésgyanús esetről számolt be a sajtó.  

 A Transparency International Magyarország átfogó, eddig nem publikált adatokkal és háttérbeszélgetésekkel alátámasztott tanulmányt készített a turisztikai ágazatról és a támogatásokról, amelyet ezen a konferencián mutatunk be. A tanulmány ismertetése után szakértőkkel vitatjuk meg az ágazat ügyeit.  

 

A tanulmányt bemutatja:  

Zeisler Judit, projektmenedzser, Transparency International Magyarország  

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:  

Faix Csaba, vezérigazgató, Budapesti Brand Nonprofit Zrt. 

Horváth Csaba László, újságíró, 24.hu

Oláh Miklós, kutatásvezető, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. 

Ujhelyi István, alelnök, Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága 

 

17:00-17:15   

Szünet 

 

17:15-18:15 Küzdelem a közbeszerzési korrupció ellen – Integritási megállapodás: civil ellenőrzés a közbeszerzési eljárások során 

A panel célja, hogy bemutassa a magyarországi közbeszerzések, valamint az uniós források felhasználásának problémáit, az ezzel kapcsolatban felmerülő korrupciós kockázatokat és mechanizmusokat. A két témakör elválaszthatatlanul összekapcsolódik, hiszen Magyarországon az összes közbeszerzés mintegy felét részben vagy egészben uniós forrásból finanszírozzák, illetve az uniós források nagy részét közbeszerzés útján költik el.  

A problémákon túlmutatva a résztvevők bemutatnak egy civil ellenőrzési eszközt, az integritási megállapodást, amelynek uniós próbaprojektje idén ér véget, és amelyben civil monitorként a TI Magyarország is részt vett.  

 

Az integritási megállapodást bemutatja: 
Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programjainak vezetője 

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:  

Stefan Appel, az Európai Bizottság osztályvezetője, DG REGIO
Juhász Máté, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője

Dencső Balázs, EUTAF főigazgatója  

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő  

 

18:15-18:25 Zárszó: A tizenöt éves TI Magyarország a nemzetközi korrupció elleni mozgalomban   

Marschall Miklós, a Transparency International Nemzetközi Titkárságának európai igazgatója (1999-2009), majd általános igazgató-helyettese (2010-2017)  

 

Az eseményt a járványhelyzetre való tekintettel hibrid formában, az érdeklődő nagyközönség számára online közvetítés útján szervezzük meg. A konferenciát az alábbi Zoom-linken lehet követni: 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×