Skip to content

A TI sem szavazta meg az új korrupcióellenes jelentést

A TI sem szavazta meg az új korrupcióellenes jelentést

A mai napon a Korrupcióellenes Munkacsoport elfogadta a korrupciós kockázatokat ismertető és a korrupcióval szembeni fellépésre vonatkozó javaslatokat tartalmazó első jelentését. A Munkacsoport alulírott nemkormányzati tagjai nem szavazták meg a jelentést. 

A jelentés elkészítéséhez vezető munkafolyamatot, valamint a Munkacsoport többi tagjával kialakult együttműködést konstruktívnak találtuk. Ugyanakkor mi is csak a Parlament honlapjáról értesültünk arról, hogy a kormány március elején – társadalmi egyeztetés nélkül – az Országgyűlés elé terjesztette a közérdekű bejelentéseket újraszabályozó törvényjavaslatot, illetve egy, a vagyonnyilatkozatok digitalizálásáról szóló törvénymódosítást. Ezt súlyos hiányosságnak tekintjük. Jóllehet mindkét téma a hazai korrupcióellenes jogalkotás régi adóssága, az ezekkel kapcsolatos kérdések nem jelentek meg a Munkacsoport napirendjén. 

Az elfogadott jelentés részletesen tartalmazza a közbeszerzési és a támogatási rendszer jogi kereteinek és statisztikai jellemzőinek a leírását, adós marad azonban ezek értékelésével, valamint a fejlesztendő irányok kijelölésével. A Munkacsoport közhatalmi szerveket képviselő tagjai több, a magyarországi korrupció súlyosságát bemutató megállapításnak a jelentésbe történő belefoglalását sem támogatták. Az ilyen megállapítások kizárólag a nemkormányzati tagok álláspontjaként jelennek meg. Így például a jelentés a civil tagok álláspontjaként tünteti fel a vagyonnyilatkozatok körében tavaly óta tett kormányzati intézkedések elégtelenségét, ahogyan a közérdekű adatok megismerhetősége körében az elmúlt tíz évben sorozatosan megvalósult jogkorlátozásokat is.  

Szintén nélkülözi a kormányzati tagok támogatását több olyan civil javaslat, amelyek, megvalósulásuk esetén, ténylegesen mérsékelnék a korrupció súlyosságát. Ezek nem konszenzusos javaslatokként szerepelnek a jelentésben. Ez történt egyebek mellett a büntetőeljárási törvénybe tavaly nyáron beiktatott azon eljárásnak az újraszabályozására irányuló felvetéseinkkel, amely alkalmazásával a polgárok a korrupciós és más kiemelt bűncselekmények esetében a hatóságok tétlensége esetén is eljárhatnak, valamint az Alaptörvény közpénzügyi rendelkezéseinek a felülvizsgálatára irányuló javaslatunkkal. A kormányzati tagok az egyes kiemelt állami szervek sajtókapcsolatainak, pontosabban egyes sajtótermékek diszkriminációjának a vizsgálatára vonatkozó elképzelésünket sem támogatták, ahogyan azt sem, hogy közpénzből kötött szerződést csak annak teljes nyilvánosságra hozatalát követően lehessen kifizetni. Ezzel szemben a jelentés elfogadására nemmel szavazó, vagy attól tartózkodó civil szervezeti képviselők a kormányzati tagok valamennyi javaslatát támogatták. 

A jelentés elfogadására adott nemleges vagy tartózkodást kifejező szavazattal a fentiek miatt kialakult elégedetlenségünknek adtunk hangot.  Mindez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lennénk készek a Munkacsoportban történő további konstruktív együttműködésre. 

 

Budapest, 2023. március 13. 

 

Átlátszó.hu (Bodoky Tamás)  Transparency International Magyarország (Ligeti Miklós) 
Reszkető Petra  K-Monitor (Vincze Orsolya) 

 

 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×