Skip to content

Korrupció elleni küzdelem az Európai Unióban: AKG-s diákokkal beszélgettünk

Korrupció elleni küzdelem az Európai Unióban: AKG-s diákokkal beszélgettünk

A Transparency International Magyarország március 30-án, a Közös értékeink európai értékeket népszerűsítő projekt keretén belül online beszélgetést szervezett a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai számára. Az esemény fő célja a szervezet bemutatása volt, ezt követően a diákok kérdezhettek Mikola Bálinttól, a Transparency International Magyarország projektvezetőjétől, aki a beszélgetést bonyolította. A résztvevők a szervezet eredetéről, működéséről és céljairól hallhattak, illetve a legfőbb tevékenységek jellegéről, valamint azok finanszírozásának lehetőségeiről. A másik legfontosabb témakör a korrupció mint jelenség volt: hogyan definiálhatjuk, milyen tevékenységek tartoznak ebbe a kategóriába, hogyan mérhető. Ennek kapcsán szó esett a Korrupció Érzékelési Indexről, illetve ennek eredményeiről az elmúlt években.

A diákok többek között arra szerettek volna választ kapni, hogy az Európai Unió mennyire tudja befolyásolni a korrupció mértékét Magyarországon, milyen eszközök állnak rendelkezésre ennek csökkentésére. Ennek kapcsán szó volt az OLAF tevékenységéről, illetve az Európai Ügyészség lehetőségeiről is. További kérdésként felmerült, hogy a nemrég elfogadott jogállamisági mechanizmus milyen potenciális hatással lehet a hazai korrupcióra, tudja-e korlátozni azt.

Említésre került érdekességként a kifejezetten Magyarországra jellemző kamupárt jelenség, ennek kapcsán a 2014-es és 2018-as választások, a kampányfinanszírozáshoz köthető visszaélések, illetve a TI Magyarország ennek megoldására tett javaslatai. A beszélgetés lezárásaként szó esett arról is, miként tudnának a diákok hozzájárulni a Transparency International Magyarország munkájához önkéntes tevékenység, illetve javaslatok formájában.

A Közös értékeink c. projektünk további eseményeiről szóló beszámolók ezen az oldalon olvashatók.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×