Skip to content

Korrekt, igazságos Magyarországot akarsz?

Korrekt, igazságos Magyarországot akarsz?

Flashmob, dalszövegíró verseny vagy egy tematikus hét – a diákok így tiltakoznak a korrupció és az igazságtalan Magyarország ellen.  A diákok az ötleteiket a Transparency International Magyarország (TI) és a Romaversitas Alapítvány felhívására küldték be.  A cél az volt, hogy bevonják a fiatalokat a korrupció elleni harcba.  A pályázatokon látszik, hogy a diákokon nem fog múlni a korrupció elleni küzdelem!

A „Diákok a korrupció ellen” című pályázatra olyan anyagokat vártak a kiírók, amelyek egyrészt kivitelezhetőek, másrészt pedig egyértelmű az üzenetük: a korrupció kárt okoz, ami ellen már az iskolában is küzdeni kell.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákjai tematikus hetet rendeznek iskolájukban, aminek részét képezi egy plakátkiállítás valamint „Ne engedj a kenőpénznek” című flashmob is. A szomolyai diák csapat kisfilmet forgat arról, hogyan büntetik a falopást a szegényeknek és hogyan engedik a gazdagoknak. A kaposvári Klebersberg Középiskolai Kollégium nyertesei novellaíró pályázatot hirdetnek, míg a budapesti Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola tanulói az utca emberének megkérdezésével iskolahíradót, plakátot és internetes fórumot szerveznek.

A négy győztes pályamű alkotói mától egy kétnapos budapesti tréningen vesznek részt, ahol a TI és a Romaversitas képviselői megmutatják nekik: hogyan tudnak segíteni abban, hogy Magyarországon tiszta legyen a közélet. És persze kapnak szakmai segítséget a pályázatuk megvalósításához is. A diákok sikere a pénzen sem fog múlni – mind a négy győztes pályázat ezer eurót kap a megvalósításra.

 A projekt részeként egy középiskolásoknak szóló tréninganyagot is készítünk, amelynek célja, hogy közérthetően magyarázzuk el a diákság számára mi az a korrupció és miért rossz. Fontos, hogy már iskolás korban megtanulják felismerni a korrupciót, és ha találkoznak ilyen esettel, megfelelően tudják kezelni azt

– mondta Hortobágyi Emese, a Transparency International Magyarország társadalmi kampányának vezetője.

A pályázat egyébként nemzetközi: a Transparency International szlovén tagozata és a Mladinksi cseh, tréningszervező egyesület a szlovén középiskolások számára írta ki ugyanezt a pályázatot. A tréningeket követően a szervezetek tovább követik a győztes csapatokat, és segítik őket a munkájukban. A pályázat végén a két ország győztes diákjai Szlovéniában egy háromnapos konferencián mutatják be, hogy kinek, hogyan sikerült a programja.

Fiatalok Lendületben - Youth in Action

Kapcsolódó hírek

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
Nemzetközi stratégiai partnerségek a közoktatás terén Magyarországon még nem született olyan, középiskolás tanároknak és...
×