Skip to content

Konferencia, színház és koncert a korrupcióellenes világnapon

Konferencia, színház és koncert a korrupcióellenes világnapon

Ma van a Korrupcióellenes Világnap, amelynek alkalmából a Transparency International Magyarország (TI) fesztivált rendez az A38 Hajón. A konferencia után, este a TÁP Színház bemutatja a korrupciós színdarabját, utána pedig ingyenes Mary PopKids koncert várja az érdeklődőket.

Vagyis mindenkihez szólunk, és mindenkit várunk. A Korrupcióellenes Világnapnak ugyanis pont ez a lényege, minél több embernek szeretnénk megmutatni, hogy küzdenünk kell a korrupció ellen.

A Világnapot minden év december 9-én tartják az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépésére emlékezve, a Transparency International Magyarország pedig idén rendezi a hatodik „Átláccó” Fesztivált.

Koradélután, 15 órától „Minden, amit a lobbizásról tudni lehet” címmel konferenciát rendeznek, amelyen felszólal Lieselore Cyrus, Németország magyarországi nagykövete, Roland Galharague, Franciaország nagykövete és Tove Skarstein, norvég nagykövet is. Az Átláccó fesztivál panelbeszélgetéseiben mások mellett részt vesz Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője, Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója, Sinku Pál, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze és Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezető-helyettese.

A múlt héten bemutatott Korrupció Érzékelési Index eredményei azt mutatják, hogy Magyarország továbbra is nagyon korrupt, és európai uniós és regionális összehasonlításban is egyre lejjebb csúszik. Sok kormányzati döntés teljesen átláthatatlan, a hatalom pedig az elmúlt években módszeresen felszámolta azokat az intézményeket, amelyek a kormány hatalmát korlátozni és ellenőrizni tudnák. „A kulcs mindannyiunk kezében van: a politikai elitet rá kell ébresztenünk arra a felismerésre, hogy átlátható és befogadó intézményrendszert alakítson ki, amely nem az érdekcsoportok gazdagodását szolgálja, hanem minden egyes állampolgárt” – véli Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója.

A fesztivál keretében tartandó konferencián az állami szervek képviselői a korrupció elleni intézkedésekről beszélnek: megtudhatjuk, hogy milyen tapasztalatai vannak minderről a bírói karnak, az ügyészségnek és a rendőrségnek. Szó lesz a korrupció előfordulásának lehetőséget adó területekről is, az ún. forgóajtó-effektusról, a vagyonnyilatkozati rendszerről és az összeférhetetlenségi szabályok betartásáról is.

A második szekció az üzleti szektort célozza, a résztvevők arról beszélnek, hogy miként változtak a lobbizás eszközei. A szabályozás hiánya és a példátlan hatalomkoncentráció egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a lobbizásnak rejtett, „unortodox” fórumai jöttek létre; ilyenek a kormány és a vállalatok között létrejött stratégiai megállapodások. Miként az a TI korábban megjelent tanulmányából kiderül, e politikai és kommunikációs természetű egyezmények révén a kormány önkényesen tesz különbséget a piaci szereplők között.

Hogyan gyűrte maga alá a rulettkerék az ovisokat? Pályázat a lobbizásról.

A TI és a 444 korábban közös lobbipályázatot írt ki, amelyre közel 100 izgalmas történet érkezett. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az állampolgárok milyen lobbizással kapcsolatos korrupciós történetekről tudnak. A pályázatra fiktív és valós történeteket egyaránt vártunk, és nem kellett csalódnunk. Az első négy helyezett megdöbbentő – és valós – történeteket írt le. Ezekből megtudhatjuk, milyen az, amikor egy kaszinó előrébb való a Down-szindrómás gyermekek integrált nevelésénél, vagy éppen azt, hogy hogyan zajlik ma Magyarországon egy erdőterület korrupt árverése. Arról is tudomást szerezhetünk, hogy hány évig folytathat egy cég illegális környezetszennyező tevékenységet, továbbá arról is szó esik, hogy mi kerülhet egy 4 km-es kerékpárúton 280 millió forintba.

A pályázati kiírással a szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy – bár a lobbizás önmagában nem bűnös dolog – ma Magyarországon átláthatatlanul zajlik, és a folyamat végén, miként azt a lobbitörténetek mutatják, az egyéni vagy a csoportérdekek sokszor felülírják a közérdeket.

A beérkezett írásokból a TÁP alternatív színházi társulat színdarabot rendezett, amelyet az Átláccó fesztiválon láthat először a közönség.

TÁMOGATÓK:

eu_cofunded

tamogatok_vegleges

 

EGYÜTTMŰKÖDŐK:

egyuttmukodok_2014

Kapcsolódó hírek

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×