Skip to content

Kikérjük az OBH-tól a Shadl-ügyben született titkosított jelentést

Kikérjük az OBH-tól a Shadl-ügyben született titkosított jelentést

Június közepén derült ki, hogy Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke titkosította annak a jelentésnek a tartalmát, amit ő maga rendelt meg azt követően, hogy a 444.hu a birtokába jutott lehallgatási jegyzőkönyvek alapján az év elején megírta: a 2021. decemberében kipattant vesztegetési botrány egyik kulcsfigurája, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart (MBVK) elnökként vezető, Shadl György a Fővárosi Törvényszék elnökénél, Tatás-Kis Péternél próbálta elérni egy, az útjában álló bíró a pozíciójából való eltávolítását. A Transparency International Magyarország most közérdekűadat-igénylés benyújtásával igyekszik elérni a titkosított jelentés nyilvánosságra hozatalát, és amennyiben erre az OBH nem hajlandó, pert indítunk.

Az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) vezető Senyei Barna minősített adatként titkosította azt a vizsgálati jelentést, amit az általa felkért szakemberek, Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetője készítettek a Völner-Shadl-ügy az OBH-t érintő szálának kivizsgálására. 

Ahogy a 444.hu a birtokába jutott, a Nemzeti Védelmi Szolgálat által elvégzett lehallgatásokból született jegyzőkönyvek alapján idén januárban megírta: Shadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) korrupciós bűncselekmények elkövetésével megvádolt elnöke 2021. nyarán személyesen próbálta kijárni Tatár-Kis Péternél, a Fővárosi Törvényszék elnökénél Izsai Krisztinának, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végrehajtási ügyekben eljáró bírói csoportja vezetőjének a pozíciójából való eltávolítását. 

Az online portál leleplező cikkének megjelenését követően a Fővárosi Törvényszék belső vizsgálatot indított, azonban igen hamar arra a következtetésre jutottak az illetékesek, hogy nincs itt semmi látnivaló, törvénysértésnek vagy szabálytalanságnak az égvilágon semmi jele. Senyei György ezt követően kérte fel a három szakembert egy újabb vizsgálat lefolytatására, csakhogy, mint ahogy arról az Országos Bírói Tanács honlapjára június közepén feltöltött jegyzőkönyv számot ad, az OBH elnöke a jelentés tartalmát titkosította.

A Transparency International Magyarország úgy véli, hogy amennyiben a sajtóban megjelentek szerinti tartalommal valóban lezajlott a Schadl György és Tatár-Kis Péter közötti tavaly nyári találkozó, abban az esetben többféle bűncselekmény is megvalósulhatott, ebből kifolyólag a Fővárosi Törvényszék elnökének már a találkozót követően feljelentést kellett (volna) tennie az illetékes szerveknél. Rejtély, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálati megállapításokat miért titkosította az OBH elnöke, de élünk a gyanúval, hogy a mundér becsületét akarja védeni. Amennyiben az Országos Bírósági Hivatal megtagadja az adatkérésünkre való válaszadást, a TI Magyarország kész bíróság elé vinni az ügyet.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×