Skip to content

Keveset markol a kormány korrupció ellenes programjának tervezete

Keveset markol a kormány korrupció ellenes programjának tervezete

A Transparency International Magyarország (TI) szerint a Kormány társadalmi vitára bocsátott korrupció ellenes programja szakmailag megalapozott, de mivel kizárólag a kormányzati szervekre koncentrál, csak részeredményeket érhet el. Az antikorrupciós szervezet szerint a program nem teremt megfelelő garanciát a közpénzek átlátható és hatékony felhasználásra és figyelmen kívül hagyja, hogy a korrupció Magyarországon a politikai és az üzleti élet mindennapi működését szövi át.

Az eredményes korrupció elleni fellépés kulcsa a probléma összetett megközelítésében rejlik, ezért a kormányzati szerveken túl figyelembe kell venni a korrupció tágabb környezetét. A sikeres fellépés alapfeltétele pedig a közhatalmi intézményrendszerbe vetett bizalom növelése, a független kontroll intézmények megerősítése, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, illetve a kiszámítható és átlátható jogalkotás, illetve jogalkalmazás garantálása.

A TI üdvözli, hogy sikerült túllépni a kizárólag büntetőjogi megközelítésen, és a program alkotói az integritás gyakorlati átültetésére, az értékekre és az átlátható működés megteremtésére törekedtek. Támogatja a korrupcióellenes szervezet az etikai értékek megerősítését, a Hivatásetikai Kódex bevezetését, de ehhez kiszámítható, átlátható munkaszervezetet kell teremteni és a szükséges kapacitást biztosítani.  Előrelépésnek tartja a TI, hogy megjelent a szándék a közérdekű bejelentők hatékonyabb védelmének megteremtésére és a lobbitevékenység szabályozásának felülvizsgálatára. Támogatható a szervezet szerint az az elképzelés is, hogy az alapvető etikai normák, illetve a korrupcióval szembeni értékek oktatása bekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe.

A TI a tervezet negatívumának tartja, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát nem erősíti kellőképpen és nem foglalkozik az állami, önkormányzati és az üzleti szféra összefonódásából eredő visszaélési lehetőségekkel.

Nagy előrelépés lenne, ha a fenti elképzelések nem maradnának papíron, de az átfogó szemlélet hiánya miatt félő, hogy a program nem lesz képes a korrupciót érdemben csökkenteni

– mondta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi tagozatának igazgatója.

A TI teljes állásfoglalása alább letölthető.

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
„A kormány nagy horderejűnek szánt korrupció elleni lépésként kidolgozta a közérdekű bejelentők védelmét szabályozó...
A lobbizás olyan kísérletekre utal, amikor érdekcsoportok a kormány, jogalkotók vagy szabályozó hatóságok döntéseit...
×