Skip to content

Jogszerűen állította a TI, hogy a GVH elnöke bennfentes információval élt vissza kinevezése előtt

Jogszerűen állította a TI, hogy a GVH elnöke bennfentes információval élt vissza kinevezése előtt

A mai napon a Gazdasági Versenyhivatal elnöke jogerősen is elvesztette azt a pert, amelyet a TI Magyarország ellen jó hírnevének megsértése miatt indított.

A Transparency International Magyarország 2010 augusztusában, dr. Juhász Miklós kinevezése előtt, nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök és a köztársasági elnök figyelmét arra, hogy a „Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza” és figyelmeztetett arra, hogy az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.

A Fővárosi Ítélőtábla ítéletében kimondta, hogy a TI Magyarország nyílt levelében nem állított valótlan tényeket, és közleménye, melyben felidézte, hogy a versenyhatóság elnöki pozíciójára jelölt személy bennfentes információkkal rendelkezett, bennfentes személynek minősült és a saját maga részére közvetítőn keresztül üzletet bonyolított le, nem sérti dr. Juhász Miklós személyiségi jogait. A GVH elnökének pedig tűrnie kell, hogy a TI Magyarország ezzel kapcsolatban aggályát fejezze ki.

A TI Magyarországot perben képviselő dr. Németh L. Zsolt ügyvéd az ítéletet úgy kommentálta, hogy

Két eljáró bíróság is rámutatott arra, hogy az ilyen pozíciót betölteni kívánó személyekkel szemben jogosan hangoztatják korábbi jogsértések miatt kritikájukat társadalmi szervezetek.

 A Transparency International a jövőben sem fogja szó nélkül hagyni, ha ilyen fontos tisztségre olyan személyt jelölnek és neveznek ki, akinek a hitelessége megkérdőjelezhető.

Címkék: Üzleti szektor

Kapcsolódó oldalak

×