Skip to content

Győzelem a Kúrián lélegeztetőgép-ügyben

Győzelem a Kúrián lélegeztetőgép-ügyben

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott továbbértékesíteni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói gereblyéztek össze a világ minden tájáról. Közel két évvel később nyertük meg az elutasított adatigénylésünk nyomán indult pert, így az EMMI-től az ügyet megöröklő Belügyminisztériumnak megfellebbezhetetlen papírja van arról, hogy ki kell adni az általunk kért adatokat. 

A kormány közel 17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be összesen 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon. Azt már a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) évekkel korábban küldött adatigénylés útján sikerült kiderítenünk, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül 2020-ban egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni. 2021-ben a továbbértékesítés feladata az Emberi Erőforrások Minisztériumához került. Az EMMI azonban titkolta, hogy mekkora sikerrel oldotta meg ezt a feladatot, legalábbis az ezt firtató adatkérésünkre megtagadták a válaszadást. Az elutasított adatigénylésből per lett, amit első fokon meg is nyertünk, azonban az alperes EMMI jobbnak látta az adatok kiadása helyett megfellebbezni az első fokon eljáró bíróság döntését, így a per másodfokon folytatódott. 

A humántárca helyét azonban időközben a Pintér Sándor vezette belügyi tárca vette át, ugyanis a 2022-es választásokat követően az emberminisztérium megszűnt és az egészségügyi reszort a Belügyminisztériumhoz került át.  

Ezért a per másodfokú szakaszában a belügyi tárcával álltunk szemben, és jogerősen nyertünk. Az adatokat azonban a Belügyminisztériumnak sem akaródzott kiadni, ezért felülvizsgálati indítványt terjesztett elő. A Kúria a mai napon megtartott felülvizsgálati tárgyaláson is a javunkra döntött, így a háromszori pernyerést követően, remélhetőleg pár héten belül meg fogjuk tudni, hogy az államnak sikerült-e egyáltalán bármennyit is visszamentenie a háromévvel ezelőtt hanyatt-homlok elherdált 300 milliárd forintból. 

A TI Magyarország több pert is indított a COVID-járvánnyal összefüggő állami egészségügyi beszerzések hátterének felderítéséért. Egyebek mellett sikeresen kipereltük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) az orosz és kínai oltóanyagokkal kapcsolatos háttérdokumentumokat. A hivatal a jogerős bírósági ítélet ellenére a dokumentumok nagy részét feketével kisatírozta (amiért feljelentettük az Intézetet a rendőrségen), az iratokból azonban így is kiderült, hogy az OGYÉI annak ellenére engedélyezte az orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm vakcinák magyarországi használatát, hogy azok hatékonyságával szemben a felkért szakértők komoly szakmai kritikákat fogalmaztak meg. 

Emellett a közelmúltban a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben is pert nyertünk a Kúria előtt. Az eljárásban azokat egyebek mellett a dokumentumokat igyekeztünk kiperelni a Szijjártó Péter vezette tárcától, melyek elviekben igazolták igazolták a több mint hatezer lélegeztetőgépet potom 180 milliárd forintért leszállító GR Technologies nevű maláj cég átláthatóságát. A jogerős ítéletet követően a minisztérium által a szervezetünknek eljutatott iratokból derült rá fény, hogy az iratokat, legalábbis a tárca közlése szerint már 2021. novemberében megsemmisítették. Szijjártó Péter nem sokkal később egy TV-interjúban tett rá ígéretet, hogy utánajár az ügynek. A TI Magyarország örömmel vette a főkülügyér reakcióját, és egy, a honlapunkon közzétett nyílt levélben kértük Szijjártó Pétert a minisztériumi belső vizsgálat lefolytatására.  

Az általunk a koronavírus-járványhoz kapcsolódó beszerzésekhez kapcsolódó adatigényléseinket, és az azok elutasítását követően indított pereinket ebben a blogposztban foglaltuk össze. 

Kapcsolódó hírek

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi...
A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi...
A Kúria március végén harmadfokon a Transparency International Magyarország javára döntött abban a perben,...
Március 29-én tárgyalta a Kúria harmadfokon azt a pert, melyet a közérdekűadat-igénylésének az elutasítását...
A bíróság másodfokon is a Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat abban a perben,...
A Transprency International Magyarország korábban bíróság elé citálta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, miután a...
A koronavírus elleni küzdelem ürügyén a kormány talán legdrágább, és korrupcióval terhelt dobása a...
A javunkra döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az Emberi...
Köztudott, hogy a kormány az adófizetők pénzéből 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére, ahogyan...
Az Alaptörvény és a nemzeti vagyon védelmére alkotott törvény értelmében a magyar állam kizárólag...
×