Skip to content

Jogerős: nem lehet titkolni, honnan jöttek a tao-pénzek

Jogerős: nem lehet titkolni, honnan jöttek a tao-pénzek

Megnyerte a Transparency International a pert, kötelező kiadni, honnan jöttek a tao-támogatások. Aki közpénzt használ fel, annak számolnia kell a nyilvánossággal – mondta ki a bíróság.

Tizenöt napon belül ki kell adni részletesen, hogy honnan érkeztek a tao-pénzek – döntött a Fővárosi Ítélőtábla. A két illetékes minisztériumnak, az Emminek és az NGM-nek azt kell közölnie: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek. Az ítélet jogerős.

Az adatkiadási kötelezettség 2011. július 1-jétől, vagyis a tao-rendszer indulásától kezdve 2016. június 30-ig érvényes.

A pert a Transparency International indította. Az ítélet szerint a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”.

Az ítélet indoklásában azt is kimondták: aki állami támogatást vesz igénybe, vagy közpénzt használ fel a tevékenysége során, annak számolnia kell a nyilvánossággal. Azt is írásba adták, hogy adótitok nem képezheti abszolút korlátját a közérdekű adatok megismerésének. Az adatok megismeréséhez való jog erősebb, mint a támogatók adótitkának megőrzéséhez fűződő jog.

A Transparency International 2015 őszén kiadott jelentésében arról írt: a rendszert az átláthatóság teljes hiánya, összefonódások, irracionális fejlesztések, közpénz pocsékolása jellemzi. Nem sokkal később már bíróság is kimondta: hiába állít mást a kormány, közpénzről van szó.

A cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett tao-pénzek a focinak évente körülbelül 10 milliárd forintot jelentenek, ez nagyjából a duplája mindannak, amit a többi csapatsport összesen kap. Az összeg legnagyobb része Felcsútra jut: a Orbán Viktor miniszterelnök alapította felcsúti akadémia alapítványa 2011 és 2016 között mintegy 11 milliárd forint tao-pénzhez jutott.

(cikk: HVG)

Ahhoz, hogy még több ilyen pert nyerjünk, szükség van a támogatásra, köszönjük ha adományoz nekünk itt!

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
Kapcsolódó dokumentumok
×