Skip to content

Mégis miként juthatott 140 millió forint turisztikai támogatáshoz Laposa Bence borász?

Mégis miként juthatott 140 millió forint turisztikai támogatáshoz Laposa Bence borász?

Másodfokon is a Transparency International Magyarország javára döntött a bíróság abban a perben, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben indítottunk. Azt követően fordultunk közérdekűadat-igényléssel az állami céghez, miután kiderült, a Balatoni Kör elnöki tisztségét betöltő borász, Laposa Bence úgy jutott összességében bő 140 millió forint turisztikai támogatáshoz, hogy ezzel egy időben a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadója is volt. A Kisfaludy2030 Zrt. megtagadta a válaszadást az igénylésünkre, ezt követően a TI Magyarország az adatok nyilvánosságáért indított pert első-, majd másodfokon is megnyerte.

Két tételben bő 140 millió forintos támogatásban részesült az állami költségvetésből még 2020-ban Laposa Bence két cége, többek között a Laposa Borterasz teljes körű felújítására, valamint a szintén a tulajdonában lévő Friss Terasz bővítésére. A borász minderre úgy találtatott érdemesnek, hogy nem csak a Kisfaludy2030 Zrt. fenntartójának, az MTÜ-nek volt a tanácsadója, de egyben a Balatoni Kör elnöki tisztségét is betöltötte. 

Laposa Bence, aki a Balatoni Körben is kivételezett volt, hiszen nem minden tag volt hozzá hasonlóan szerencsés a közpénzek elnyerése terén, a támogatások odaítélésének nyilvánosságra kerülését követően lemondott a tisztségéről. A Transparency International Magyarország arra is kíváncsi volt, hogy Laposa Bence honnan értesülhetett a támogatás lehetőségéről, ezért az állami tulajdonú Kisfaludy2030 Zrt.-től megkérdeztük, hogy kiírt-e pályázatot, vagy közzétett-e egyáltalán bármilyen felhívást vagy kiírást a támogatások elosztásáról, valamint a borász milyen pályázati anyagokat nyújtott be a közpénzek elnyerésére – már ha egyáltalán született bármilyen formában hivatalos igénylés a borász részéről, és a támogatásokat nem “puszira” osztották.

A Kisfaludy2030 Zrt. nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre és egyebek mellett azzal védekezett az eljárás során, hogy a TI Magyarország által kikért adatok eleve elérhetőek voltak az állami cég honlapján, így a pályázati kiírások, és az arra beérkezett igénylések is „könnyedén” megtalálhatóak voltak. A bíróság azonban nekünk adott igazat, hiszen felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Kisfaludy2030 honlapján az adatok csak ömlesztett formában, szerkesztésre és keresésre alkalmatlan módon voltak közzétéve. A közzétett információkból az sem derült ki, hogy miként értesülhetett a támogatás lehetőségéről a pályázó. A Fővárosi Ítélőtábla most meghozott jogerős másodfokú ítéletében az általunk kért adatok átadására kötelezte a Kisfaludy2030 Zrt.-t.

A magyar állam 2020-ban a koronavírus-járvány által a gazdaságra mért károk enyhítésére hivatkozva összeségében csaknem 220 milliárd forintnyi közpénzt öntött a hazai turisztikai szektorba. Ahogy a TI Magyarország a Szoba kiváltsággal című szakmai tanulmányában megállapította, az irdatlan méretű állami pénzosztás döntő hányada kormányközeli köröknél csapódott le. Szervezetünk ezért több közérdekűadat-igénylés útján igyekezett utánajárni a pénzek szétosztásának, és miután igényléseinkre rendre elutasító válaszokat kaptunk, pereket indítottunk. 

A bíróság első fokon a Transparency International Magyarországnak adott igazat még januárban a Hunguest Hotes Zrt.-nek és az Appeninn Hegyvidék Kft.-nek nyújtott turisztikai támogatások részleteinek megismerését célzó ügyben is. Egy harmadik pert is indítottunk a felcsúti önkormányzat turisztikai pályázatának nyilvánosságáért, és első fokon azt is megnyertük már

Kapcsolódó hírek

A turisztikai szektor a járványhelyzet, a koronavírus okozta válság által talán leginkább sújtott ágazat....
A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×