Skip to content

Integritási Megállapodás – Ózd Város Önkormányzata a TI módszerét alkalmazza

Integritási Megállapodás – Ózd Város Önkormányzata a TI módszerét alkalmazza

Az Ózdi Vízellátás Rekonstrukciójának projektjében (melyet Svájc több mint 1.5 milliárd forinttal támogat) az ózdi önkormányzat és az ajánlattevők az összes közbeszerzési eljárásban integritási megállapodást kötöttek, amely alapján a közbeszerzéseket egy független monitor szakértő kíséri figyelemmel, és az aláírók a teljes átláthatóság mellett kötelezik el magukat az eljárás során. Ma az önkormányzat, a monitor és a Transparency International Magyarország a projekt következő, építési szakaszára vonatkozóan írt alá integritási megállapodást. Az aláírásnál a Svájci Nagykövet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, valamint a VÁTI Nonprofit Kft. vezérigazgatója is jelen voltak.

Integritási Megállapodás – építési beruházásra először Magyarországon

Az Integritási Megállapodás aláírása mind a svájci, mind a magyar partnerek elkötelezettségét bizonyítja az integritás és átláthatóság iránt. Az integritási megállapodásban az aláíró felek megerősítik, hogy a közbeszerzési eljárás során nem vesztegetnek meg senkit, és nem lesznek megvesztegethetőek. A független monitor pedig azért felel, hogy minden résztvevő betartsa a megállapodásban vállaltakat.  A megállapodás tehát biztosítja a folyamatok megfelelő végrehajtását, növelve ezzel a jogszabályokba és a kormányzati intézményekbe vetett bizalmat. A kiemelt sajtófigyelem segít abban, hogy a szerződést kötő felek bármilyen jogszabállyal ellentétes cselekménye azonnal napvilágra kerüljön, és így mindenképpen negatív következményekkel járjon.

A ma aláírt megállapodás célja is az, hogy a közbeszerzés során a korrupció lehetőségét a minimálisra csökkentse az építési beruházásra vonatkozóan. Az Integritási Megállapodást az ózdi önkormányzat, a monitor (Proactive Management Consulting) és a TI Magyarország írta alá, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a VÁTI Nonprofit Kft. ellenjegyzésével.

A mai aláírási ünnepség célja ráirányítani az ajánlattevők figyelmét arra, hogy ajánlatuk benyújtásakor írják alá azt a nyilatkozatot, amellyel csatlakoznak az Integritási Megállapodáshoz; ezzel is bizonyítva elkötelezettségüket az átlátható közbeszerzés iránt

– mondta Alexa Noémi, a TI Magyarország részéről. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen Ózd Város Önkormányzata és a nyertes ajánlattevő között kötendő építési beruházási szerződés integritási klauzulát fog tartalmazni.

Ózd: Úttörő szerep az átlátható közbeszerzés elérésében

Ez az első integritási megállapodás Magyarországon építési beruházásra vonatkozóan. Az ózdi önkormányzat előző és jelenlegi polgármestere is támogatta ezt a kezdeményezést, demonstrálva a politikai szféra elkötelezettségét is. Miután közbeszerzési eljárások eredményeképpen a projektmenedzsment, a PR szolgáltatás és a tervezési szolgáltatások már be lettek szerezve, az építési beruházás közbeszerzési eljárás ajánlati felhívásának megjelenése 2013 elejére várható. Az eddig lefolytatott közbeszerzési eljárások jogszerűen, illetve a tisztesség és az átláthatóság magas szintű kívánalmainak megfelelően lettek lebonyolítva.

A Transparency International emellett kifejlesztett egy olyan eszközt, amellyel az állampolgárok is nyomon tudják követni a közbeszerzési eljárások folyamatait. Ez egy olyan vizualizáció, aminek segítségével könnyedén képet kaphatunk a határidőkről, esetleges csúszásokról, a közpénz elköltésének szabályosságáról. Ózd Város Önkormányzata a projektben eddig lefolytatott valamennyi közbeszerzési eljárás adatait és dokumentumait feltöltötte a szoftver segítségével, így Ózd Város honlapján néhány kattintással azok bárki számára megtekinthetőek.

Kapcsolódó hírek

Az Ózd városi ivóvíz-ellátási infrastruktúra és elosztási rendszer fejlesztése és fenntartható irányítása tárgyú beruházást...
A magyar állam évente kb. 3000 milliárd forintot költ el közbeszerzés útján. Különböző hazai...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×