Skip to content

Levélben fordultunk az Integritás Hatóság elnökéhez

Levélben fordultunk az Integritás Hatóság elnökéhez

Hét esztendő sem volt elegendő a NAV nyomozó hatóságának ahhoz, hogy a vádemeléshez elégséges mennyiségű bizonyítékot szedjenek össze az egykori ORÖ-elnök, Farkas Flórián idején lebonyolított „Híd a Munka világába” elnevezésű programra szánt 1,6 milliárd forint eltüntetése ügyében. A büntetőeljárás megszüntetésekor a tavaly év végén létrehozott új antikorrupciós hivatal vezetője, Bíró Ferenc egy TV-interjúban ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett Integritás Hatóság (IH) az ügyészséghez fordul. Levélben emlékeztettük az IH elnökét a pár hónappal ezelőtti szavaira, kérve a korrupcióellenes hivatal tényleges fellépését az ügyben. 

Tavaly év végén vált világossá: bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának ügyében. Az adóhatóságnak ennyi idő alatt sem sikerült megtalálnia a valódi felelősöket, és a programban felhasznált bő másfél milliárd forint eltüntetését  a nyilvánvaló és védhetetlen visszaélések ellenére nem tekintették bűncselekménynek. Pedig a magyar adófizetőket tetemes kár érte, hiszen az állam a polgárai kontójára fizette vissza az európai uniós kasszába az elcsalt pénzt. Bár az ügyben az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatal, vagyis az OLAF is vizsgálódott, az akkor a Farkas Flórián vezette ORÖ végül a programban eltűnt pénzek tényleges visszafizetése alól is mentesült, hiszen az állam, pontosabban a magyar adózók közössége a teljes, 1,6 milliárdos összeg döntő hányadának megtérítését átvállalta a szervezettől.  

Bíró Ferenc az ATV-nek adott interjújában tett ígéretet arra, hogy az általa vezetett, a tavalyi év végén az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság az ügyészséghez fog fordulni az ügyben. Mivel nincs tudomásunk arról, hogy ezt az IH elnöke az elmúlt hónapokban valóban megtette-e, levélben kértük a hatóság vezetőjét a szükséges lépések megtételére.  

Tegyük hozzá: mint ahogy Bíró Ferenc tavaly decemberi nyilatkozatakor is felhívtuk a figyelmet, az IH-nak nincs olyan jogköre, ami intézkedésre kényszeríthetné a hatóságokat a „Híd a Munka világába” ügyében. Igaz, hogy az Integritás Hatóság, csakúgy, ahogyan bármely állampolgár, megkérheti az ügyészséget, hogy fontolja meg a megszüntetett eljárás újbóli megindítását, a vádhatóságot semmi sem kötelezi a megszüntetett eljárás folytatására.  

Ráadásul  ebben az esetben az új, a korrupciós ügyekben megszüntetett eljárások újraindítására szolgáló úgynevezett pótmagánvádas eljárás sem jelent megoldást. Ezt a szintén az Európai Bizottság nyomására törvénybe iktatott jogi lehetőséget ugyanis kizárólag olyan ügyekben lehet alkalmazni, amelyekben a hatóságok 2023. január 1-jét megelőzően semmit nem tettek. A Híd a munka világába projektről ez annak ellenére nem állítható, hogy a 2015-ben megindított nyomozás végül eredménytelennek bizonyult. Pedig ebben az ügyben nagy szükség lenne a megszüntetés bírói felülvizsgálatára, ugyanis a birtokunkba került határozat értelmében az adóhatóság nyomozói azért nem látták bizonyítottnak a bűncselekményt, mert a gyanúsítottak tagadták a bűnösségüket.  

Külön érdekessége a „Híd a Munka világába” ügynek, hogy a TI Magyarország közel négy évi pereskedés után szerezte meg a botrányos projektről a kormány által készített szabálytalansági jelentést. Az állam korábban arra hivatkozva tagadta meg az iratok kiadását, hogy azok nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a nyomozás érdekeit, azonban az Alkotmánybíróság bő egy évvel ezelőtti döntése nyomán újra első fokon megkezdett perben a bíróság a javunkra döntött, így a Miniszterelnökségnek végül ki kellett adnia az általunk kért dokumentumokat. Megígértük az Integritás Hatóságnak, hogy ha netán nekik nem állnának rendelkezésre ezek a dokumentumok, mi örömmel átadjuk nekik a bizonyítékainkat. 

×