Skip to content

Integritás az igazságszolgáltatás működésében

Integritás az igazságszolgáltatás működésében

A Transparency International Magyarország a Szegedi Ítélőtáblával közösen 2012. július 3-án Integritás az igazságszolgáltatás működésében – lehetőségek és utak címmel szakmai fórumot rendezett. A kerekasztal-beszélgetésen előadóként Dr. Darák Péter bíró, a Kúria elnöke, Dr. Hack Péter, habilitált egyetemi docens, az igazságszolgáltatás témakörét is érintő Nemzeti Integritás Tanulmány vezető kutatója, a Transparency International Magyarország Alapítvány részéről pedig Dr. Alexa Noémi, ügyvezető igazgató és Dr. Burai Petra kutatási vezető vettek részt.

Dr. Darák Péter előadásában kifejtette az igazságszolgáltatás integritásának jelentését és jelentőségét és elmondta, hogy az Országos Bírói Hivatalban hamarosan megalakul egy, az integritás elemzésére hivatott munkabizottság. Kitért a bírói függetlenségre és az ellenőrizhetőségre, valamint azokra a területekre, amelyek a korrupciós kockázatok szempontjából veszélyeztetettek.

Dr. Alexa Noémi kiemelte, hogy elsősorban a párt- és kampányfinanszírozás terén vannak jelentősebb problémák, az igazságszolgáltatás esetében pedig nem a klasszikus korrupció, hanem a bírósági rendszer, a bírák kiválasztása és értékelése átláthatóságának hiányosságai jelentik a nagyobb kockázatot. Emellett kitért arra, hogy többek között szükség lenne az igazságszolgáltatás szervezetének átláthatóvá és számonkérhetővé tételére, egységes bírói etikai kódex megalkotására és a közérdekű bejelentők hatékonyabb védelmére.

Miután Dr. Burai Petra ismertette a Nemzeti Integritás Tanulmány legfontosabb elemeit és következtetéseit, Dr. Hack Péter, a szakmai tanácskozás záró előadásában a NIS igazságszolgáltatással kapcsolatos vonatkozásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy a deklarált célok és azok gyakorlati megvalósítása gyakran messze áll egymástól, így például a bírósági korrupciós ügyes és ítéletek nyilvánossága esetében.

A konferencián részt vett és felszólalt Dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke is.

Kapcsolódó hírek

A magán- és közszolgálatban napvilágra kerülő nagy horderejű korrupciós ügyek sorozata rávilágít arra, hogy...
A Transparency International Magyarország többször készített átfogó helyzetelemzést az állami intézményrendszer átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról...
×