Skip to content

Innovatív eszközökkel a korrupció ellen

Innovatív eszközökkel a korrupció ellen

A közelgő Korrupcióellenes Világnapra készülve ma délelőtt a Transparency International Magyarország (TI) és a Telenor megnyitotta az „Átláccó” Labirintust. Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója ismertette a december 7-én megrendezésre kerülő „Átláccó” Fesztivál programját is.

„Átláccó” Labirintus – Találd meg a kivezető utat!

A Telenor a Transparency International Magyarországgal együttműködve látványos, interaktív módon kívánja felhívni a figyelmet a korrupcióellenes harc fontosságára. Az Aréna Plázában tartott megnyitón Ördög Nóra vezette végig az érdeklődőket a labirintusban, amelyhez kapcsolódóan gyerekprogramok is várják majd az érdeklődőket.

Mától egy héten át, december 7-ig, az „Átláccó” Fesztivál napjáig lesz látogatható az Aréna Plázában a Telenor „Átláccó” Labirintusa. Ennek célja, hogy a látogatók játékos, interaktív módon ismerjék meg a korrupció veszélyeit és segítséget kapjanak abban, hogy helyesen dönthessenek a korrupciós dilemmákban.

„Azért hoztuk létre az Átláccó Labirintust, ezt a figyelemfelkeltő rendezvényt, hogy a fesztivál előtti héten ingyenes programokkal hívjuk fel a korrupció elleni küzdelemre a bevásárlóközpont látogatóinak és a környékbeli iskolások figyelmét. Azt szeretnénk, ha minél több emberhez jutna el az üzenet, hogy a mi egyéni, mindennapi döntéseinken is múlik, hogy jobb világban élhessünk”, – mondta a Labirintus megnyitóján Klausz Ferenc, a Telenor Magyarország vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: „Szeretnénk arra ösztönözni a fiatalokat, hogy mondjanak nemet a korrupcióra, éppen ezért igyekszünk minél több innovatív megoldással felhívni a figyelmüket a problémára. Az Átláccó Labirintus egy jó eszköz arra, hogy a kvízkérdéseken keresztül játszva megtanulhassák, mi a helyes döntés, ha korrupcióval találkoznak.

Információs és kommunikációs technológiával a korrupció ellen – fesztivál a Korrupcióellenes Világnap alkalmából

„A Transparency International Magyarország idén is megrendezi nagyszabású programsorozatát a Korrupcióellenes Világnap alkalmából” – jelentette be a sajtótájékoztatón Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója. A 2012. december 7-én megrendezésre kerülő fesztivál célja, hogy bemutassa, hogyan lehet információs és kommunikációs technológiákkal segíteni az átláthatóságot és harcolni a korrupció ellen.

A délután 14 órakor kezdődő konferencia meghívott előadói olyan eszközöket mutatnak be a hallgatóságnak, melyek új szemmel közelítenek az átláthatóság kérdéséhez. Izgalmas hazai és nemzetközi példákon keresztül megismerhető, hogyan lehet egy speciális honlappal, vagy akár egy mobil applikációval tenni a korrupció ellen.

Az előadások során megismerhetjük azt is, hogy a kormány milyen átláthatóságot elősegítő informatikai fejlesztéseket tervez a Nyílt Kormányzati Együttműködéshez való csatlakozás, valamint az anti-korrupciós kormányprogram keretében.

A konferencia előadói:

Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Alexa Noémi, ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

Péterfalvi Attila, elnök, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Handó Tünde, elnök, Országos Bírósági Hivatal

Keserű Júlia, nemzetközi programvezető, Sunlight Foundation

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Klausz Ferenc, vezérigazgató-helyettes, Telenor

Fehér Katalin, újmédia-kutató, Digital Identity Agency

Léderer Sándor, igazgató, K-monitor

Bátorfy Attila, újságíró, Kreatív Online

Moderátor: Brückner Gergely, újságíró, Figyelő

REGISZTRÁCIÓ A KONFERENCIÁRA:

Részvételi szándékát jelezze a bazis@transparency.hu email címen legkésőbb december 5-ig.

A konferencia után este 6 órakor zártkörű fogadás keretében kerül sor a Transparency International Magyarország által kiírt mobil applikáció pályázat díjkiosztójára, majd 20:30-tól a Balkan Fanatik koncertje zárja az eseményt. A TI mindenkit szeretettel vár az A38 Hajóra.

Az „Átláccó” Fesztivál részletes programja itt olvasható:

https://transparency.hu/Atlacco_Fesztival_2012

A Telenor „Átláccó” Labirintusról bővebben itt olvashat:

https://www.facebook.com/events/560928627257442/

Támogatók

Kapcsolódó hírek

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×